Anarchistická federace

Fotbalem proti rasismu

Report z tradičního letního turnaje

plakát

Když jsem se od vršovických kamarádů dozvěděl, že se chystají v sobotu 1. srpna do Valu u Dobrušky na sedmý ročník fotbalového turnaje s antirasistickým poselstvím, neváhal jsem a připojil jsem se i já. Naše výprava čítala, počítal-li jsem dobře, sedmadvacet lidí, a aby to stálo za to, objednali jsme si při té příležitosti autobus. Takže už cesta na místo probíhala v atmosféře „svědomité přípravy“ – pilo se hodně.

Na místo jsme dorazili kolem půl desáté. Hrát se začalo již od desíti. My jsme sestavili jeden sedmičlenný tým (Vršovice skins) i s náhradníky a zbytek se ujal role podpory. Dokonce jsme měli i vlastního zdravotníka, který v případě potřeby přispěchal s lahví slivovice. Dresy jsme sice vyráběli až na poslední chvíli a i přes neúspěchy v poli jsme se mohli pochlubit nejhlasitějšími fanoušky. Nechybělo nám pyro, zpěv chorálů a transparenty „Proti rasismu“ a „All Colours Are Beautiful“.

Turnaje se účastnilo deset týmů a hrálo se paralelně na dvou hřištích. Hrálo se do pozdních odpoledních hodin. Kdo vyhrál, už netuším, jen že vítězný tým měl rudé dresy a nechyběl mu evidentně trénink. Zato vím, že jsme uhráli zasloužené osmé místo, což nás nikterak neranilo, jelikož jak říká otřepané heslo: „Není nutné vyhrát, ale zúčastnit se.“

Po vyhlášení výsledků a odpálení pyra započala hudební část celé akce. Jen škoda, že nezahráli avizovaní Acuelos. Asi nejlepší dojem zanechala punková legenda Tass. Po kapelách následovalo pouštění z vinilů, do čehož se zapojili i někteří z naší výpravy. Hudba hrála k všeobecnému veselí asi až do čtyř do rána.

Za zmínku stojí zajištěné občerstvení, zvláště veganská thajská polévka měla obrovský úspěch. K duhu přišla i veganská snídaně, kterou si někteří zpestřovali popíjením různých drinků. Kolem jedné hodiny druhého dne jsme se odebrali zpět s pocitem příjemně stráveného letního víkendu.


Verze pro tisk 19.8.2020 -ma-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)