Anarchistická federace

ANTIFAŠISTICKÁ MOBILIZACE - Vídeňské EKH čelí třetím dnem útokům fašistů

Výzva k podpoře autonomního centra

Ve středu 24.6. napadli turečtí fašisté kurdské shromáždění za práva žen ve vídeňské čtvrti Favoriten. Následně došlo k dalšímu útoku na protestující ze strany fašistů a to před autonomním centrem Ernst-Kirchweger Haus (EKH). Reakcí byla spontánní demonstrace před EKH, během níž policie prováděla rasově předpojaté kontroly totožnosti a zadržela nezúčastněnou osobu.

Následujícího dne, během narychlo svolané demonstrace proti fašistickým útokům, se turečtí fašisté opět pokoušeli provokovat, narušit průběh akce a napadnout protestující. Po ukončení demonstrace a poté, co se policie i přes očividně se blížící eskalaci stáhla, se členové krajně pravicové organizace Šedí Vlci, přívrženci Erdoganovy strany AKP a samozvaní "strážci Favoriten" opět seskupili v okolí a zaútočili na EKH. 200-300 fašistů řádilo po delší dobu v ulici Wielandgasse. Pomocí kamenů, lahví a pyrotechniky cíleně útočili na EKH a pokoušeli se násilím vniknout do budovy. Několik oken v přízemí bylo rozbito. Jen díky solidaritě antifašistů a antifašistek se podařilo zabránit horšímu. Policie zůstala po dlouhou dobu nečinná.

Jednalo se o druhý útok na levicové a autonomní struktury a akce ve Vídni během dvou dnů, a předpokládáme, že to nebyl útok poslední. Tyto útoky souvisí s represivní politikou Erdoganova Turecka, které momentálně terorizuje kurdské obyvatelstvo a bombarduje kurdské území. Tyto útoky však vnímáme i v kontextu dlouhodobé historie útoků na EKH, ve kterém sídlí i kurdské organizace. Naše solidarita proto patří všem lidem dotčeným tureckou agresí jak na kurdských územích, tak v této zemi, a všem, kteří se zasazují za spravedlivější společnost.

Vyzýváme všechny antifašisticky smýšlející k vyjádření solidarity a k účasti na dalších protestech!

Nejbližší datum:
SOBOTA 27. 6. Vídeň – Columbusplatz, 17:30
(5 min chůze od vlakového a autobusového nádraží Wien-Hauptbahnhof)

Už nikdy fašismus!
Biji Berxwedan! Jin, Jiyan, Azadî!


Aktuální update:

Fašisté svolali posily z jiných měst i okolních zemí a páteční antifašistická demonstrace v okolí EKH opět čelila z postranních ulic útokům roztroušených fašistických bojůvek. Všichni do Vídně!

 

Twitter: #ekh


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy