Anarchistická federace

Piety ke konci války

Zpráva o akcích připomínajících boj proti fašismu a konec druhé světové války

Praha

I přes koronavirovou pasivitu danou potřebou nesetkávat se ve větším počtu proběhlo pár pietních připomínek konce druhé světové války, obětí fašistické ideologie a porážky ozbrojených sil nacistické třetí říše.

Praha

Dne 5. května se v Praze působící Kolektiv 115 vydal uctít památku padlých během pražského povstání, které propuklo právě před 75 lety. Do přímého boje proti fašismu se tehdy zapojilo přes 30 tisíc Pražanů a Pražanek, dalších 100 tisíc pomáhalo při stavbě barikád, ošetřování raněných apod. Několik tisíc z nich ztratilo život.

U památníků na Kobyliské střelnici a pod mostem Barikádníků antifašisté a antifašistky položili květiny a zapálili svíčky s antifašistickou symbolikou. V krátkém prohlášení kolektiv uvedl: „Antifašismus pro nás rozhodně není historickou epizodou. Fašismus ze světa nezmizel spolu s porážkou hitlerovského Německa. Boj proti němu je nezbytný, dokud přetrvává jakákoliv forma útlaku a vykořisťování.“

Rýnovice

Dne 8. května 1945 kapitulovalo nacistické Německo pod tlakem osvobozeneckých akcí spojeneckých vojsk. Mezi ně patřila i Rudá armáda, která jen při osvobozování Československa ztratila 144 000 vojáků, i když je od dob změny režimu v kurzu její zásluhy oproti dřívějšímu povinnému režimnímu glorifikování bagatelizovat. S jednotlivými městy a vesnicemi docházelo i k osvobozování nacistických koncentračních táborů. Jedním z nich byl i koncentrační, internační a pracovní tábor v Rýnovicích u Jablonce nad Nisou, ve kterém byli „internováni váleční zajatci z Francie, Sovětského svazu a Itálie, totálně nasazené ženy a muži z Ukrajiny, Polska a Protektorátu Čechy a Morava“ (více ZDE). Na konci války tam nacisté věznili také židovské ženy. Táborem prošlo nejspíše 950 osob, z nichž minimálně 594 zahynulo.

Aktivisté z libereckého kolektivu Libereds tu na výročí konce války vzdali s antifašistickým praporem u památníku, jenž se nachází na místě hromadného hrobu, čest památce antifašistických bojovníků a bojovnic i všech obětí nacismu.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy