Anarchistická federace

Evakuujte Morii!

Report z graffiti akce na podporu uprchlíků vězněných na řeckých ostrovech

Praha

Barrandovský most

Ačkoliv je celá Evropa svázána opatřeními zavedenými proti šíření pandemie, v uprchlických táborech na řeckých ostrovech jsou uvěznění uprchlíci ponecháni svému osudu. Lidé z Iráku, Sýrie či Afghánistánu utíkající před válkou tu žijí v nelidských podmínkách. Pro představu jen v táboře Moria na ostrově Lesbos (v roce 2015 byl zřízen pro tři tisíce uprchlíků) je více než 20 tisíc lidí.

Kampaň s hesly „Leave no one behind. Evacuate Moria!“ (Nenechme nikoho na holičkách! Evakuujte Morii!) jsme mohli v minulých týdnech zaznamenat například v Německu, Dánsku či Rakousku. V Praze si to vzal za své Kolektiv 115 a po vyzvání, zda se víkendové graffiti akce nechci také zúčastnit, jsem se ocitl v centru dění. Za „místo činu“ byl nakonec zvolen Barrandovský most, kam jsme se s kamarádem z Kolektivu 115 vydali už den předtím s cílem vytipovat vhodná místa, přeměřit je a nafotit pro ostatní.

Sraz v „den D“ jsme si dali přímo pod Barrandovským mostem kolem třetí hodiny. Nakonec kromě členů Kolektivu 115 a AF dorazili i přátelé z Vršovice skins. Takže dobrá desítka lidí. Po rozměření prvního hesla „Evacuate Moria“ bylo rozhodnuto, že v tolika lidech si mnohdy překážíme, a tak Vršovičtí otevřeli „druhou frontu“, a sice s heslem: „Leave no one behind“. Práce zpříjemněná popíjením a hudebním doprovodem z mobilu nám šla pěkně od ruky, takže jsme kolem osmé hodiny byli hotovi a zapalovali jsme pyro pro závěrečnou fotku.

Karlův most

Ještě doplňme, že Kolektiv 115 v této souvislosti uspořádal o prvním květnovém víkendu happening v centru Prahy. I ten podpořili aktivisté z AF-Praha. Prošli se po Karlově mostě s vlajkou „Refugees welcome“ a s česky a anglicky psanými hesly uvnitř komiksových bublin: „Leave no one behind“, „Evakuujte Morii!“, „Hranice zabíjejí“ či „Fight fortress Europe“.


Verze pro tisk 10.5.2020 -ma-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy