Anarchistická federace

„Odpovědné reformy“, které nechaly naše nemocnice nepřipravené

Prohlášení Italské syndikalistické unie ke kolapsu italského zdravotnictví

USI

V posledních letech došlo v italském zdravotnictví k razantním škrtům v hodnotě minimálně 37 miliard eur, což je částka, kvůli níž přišel systém zdravotní péče o 43 000 zaměstnanců, 70 000 lůžek, včetně 3000 lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Celá léta se „odpovědně“ připravujeme, abychom se ujistili, že nebudeme mít dostatek zdrojů k řešení naléhavé situace, jako je ta současná. V těchto dnech koronavirové krize musí být kolaps způsobený masivním seškrtáním zdravotnictví v centru pozornosti. Každý problém je dnes evidentní, stejně jako nedostatky, které přináší.

Pokračující škrty a systematická redukce personálních a technologických zdrojů vedly k rozsáhlému kolapsu zdravotnictví. V důsledku toho byl přístup ke zdravotní péči pro rostoucí počet lidí omezen. Dnes je to koronavirus, zítra to může být něco jiného: udržovat pouze základní úroveň péče znamená podepsat hromadný rozsudek smrti. Pokud k úmrtím dochází postupně, nemusí to být tak zřejmé. Dnes však dochází k velkému počtu úmrtí ve velmi krátkém čase.

Nyní v době nouze je význam veřejného zdravotnictví nepopiratelný. Pracující ve zdravotnictví jsou vyzdvihováni jako hrdinové, ale již léta musejí snášet otřesné pracovní podmínky: velký stres, emocionální vydírání, obtěžování na pracovišti a sankce od vedení, které využívá systém hodnocení výkonnosti (který má dopad na mzdy) a se zaměstnanci uzavírá nevýhodné smlouvy.

Pracující ve veřejném a státem financovaném soukromém zdravotnictví trpí systematickou demontáží systému. Ještě hůř, zanedbávaní a opuštění se museli přizpůsobit současným potřebám společnosti. Ale co třeba potřeby samotného personálu? Více než deset dní od vypuknutí pandemie museli zdravotníci pracovat bez účinných ochranných pomůcek. Výsledkem je, že víc a víc doktorů, zdravotníků, sestřiček a dalšího personálu se nakazilo a hrozí nakažení pacientů a jejich rodin. Zdravotníci, kteří mohou být vystaveni infekci, nejsou testováni. Dochází k častému vyčerpání, fyzickému i psychickému, na spánek mezi směnami zbývá jen pár hodin a zapomenout na to, čeho byl člověk během dne svědkem, pomáhají pouze prášky na spaní. Dlouholetí spolupracovníci pláčou, pacienti leží opuštěni na chodbách, sami daleko od svých blízkých. Smrt způsobená koronavirem je osamělá smrt. Zdravotníci uvízli v předních zákopech pod nepřetržitou palbou. Byrokracie, koloběh předpisů a protokolů nám hodně přitěžuje. Všichni si velmi hlasitě stěžují na nedostatek zásob, jenže nedostatek je chronický a po vypuknutí epidemie v Číně o žádném předzásobení nikdo ani neuvažoval.

Dlouhá léta jsme spolu s dalšími odborovými svazy varovali, co by devastace národního zdravotnictví mohla znamenat. V těchto dnech koronavirové krize, se naše obavy z masivních škrtů naplnily. Samozřejmě, že vinu nesou vlády a politici, ale nejen oni. Renato Brunetta, ministr pro veřejnou správu v Berlusconiho vládě, říkal, že zdravotníci jsou líní paraziti a podvodníci, kteří jsou placeni za to, že nic nedělají. Jeho příměry se těšily velké oblibě. Bojovali jsme za každé škrtnuté lůžko a náš boj živil strach a zoufalství z budoucnosti. Během několika posledních let se organizace a stávky za záchranu zdravotnictví netěšily dostatečné podpoře. Dnes lidé zdravotníkům tleskají… Dědictvím této pandemie musí být celospolečenský boj za obnovu účinného a univerzálního zdravotnictví, připraveného čelit jakékoliv možné nouzové situaci.

 

Zdroj: https://freedomnews.org.uk/the-scientific-rigour-which-has-left-our-hospitals-unprepared/

Italská syndikalistická unie (Unione Sindacale Italiana; USI) je členskou organizací Mezinárodní konfederace práce (International Confederation of Labor – Confederación International del Trabajo; ICL – CIT) (https://www.icl-cit.org/). Unie má nejsilnější základnu ve zdravotnictví v Miláně.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)