Anarchistická federace

Za kluby bez rasistů

V Plzni byl odmítnut stoupenec Kotlebovy fašistické partaje.

fašisti

Na konci února se budou na Slovensku konat parlamentní volby. Předvolební kampaň doprovázejí mohutné protesty (např. ZDE) proti mítinkům fašistické ĽSNS (Ľudová strana Naše Slovensko) Mariána Kotleby. V Trnavě si parta neonacistů počkala na několik odcházejících protidemonstrantů a fyzicky na ně zaútočila. Širokou koalici antifašistů takový útok ale v dalších kontraakcích nezastraší.

Proti politice strachu, na níž staví kotlebovci, ale i další zpátečnické politické síly, se vyslovila naše oblíbená kapela Rozpor v písni Dobrá správa, kterou si můžete poslechnout ZDE.

I když to se slovenskými volbami přímo nesouvisí, potěšilo nás rozhodnutí legendárního plzeňského klubu Divadlo Pod lampou zrušit pod svou střechou koncert, na němž měla vystoupit kapela Zóna A, v jejímž čele stojí stoupenec Kotlebovy fašistické partaje Peter „Koňýk“ Schredl. Namísto toho se v sobotu 1. února na místě konala hudební párty pod jednoznačným heslem: Good Night White Pride.

Před šesti lety vyšel na dnes již neexistujícím slovenském webu blackblog přehled rasistických a homofobních projevů Petera Schredla, včetně moha fotografií dokumentujících jeho vazby na neonacistickou scénu na Slovensku (článek – žel už bez fotografií – najdete např. ZDE). Jeho názory vedly k rozkolu v samotné kapele. Bývalý člen Zóny A Lump v rozhovoru pro Kids&Heroes vzpomíná, proč kapelu nakonec opustil, a na adresu Schredla uvádí: „Ako keď som počúval tie jeho názory, tak som si povedal, že toto fakt nie, koniec.“ Peter Schredl se občas vykrucuje a mlží, ale jsou chvíle, kdy své názory řekne naplno. Jako tomu bylo například před více než třemi roky v české mediální žumpě, Parlamentních listech. Tady v rozhovoru potvrdil své ultrapravičácké smýšlení prodchnuté rasismem, zástupným antisemitismem a vírou v konspirační teorie: „Prouprchlickej může být jen člověk, kterej je buď velice popletenej a velice blbej, anebo velice dobře placenej různejma neziskovkama a Georgem Sorosem.“ A jeho vzory jsou zcela evidentní: „Já pevně věřím, že v evropských státech budou zanedlouho vládnout rozumní politici jako Viktor Orbán, Miloš Zeman, Tomio Okamura, Marine Le Penová, Geert Wilders, Marian Kotleba a jim podobní.“ Velmi populární (stala se motivem mnoha parodií) je pak fotografie, kde Schredl pózuje s vůdcem slovenských fašistů Kotlebou a se svým dlouholetým kamarádem Rastislavem Rogelem, zpěvákem neonacistické kapely Juden Mord. Tyto přátelské vazby vedly i k tomu, že byla Schredlovi nabídnuta kandidatura za fašisty ve volbách.

Kampaň Good Night White Pride (GNWP) říká: „Je potřeba dát neonacistům jasně najevo, že mezi námi nemají místo. A to nejen v hudbě a na poli kultury, ale kdekoliv na veřejnosti.“ Subkulturní kapely, kluby, festivaly a pořadatelé koncertů se nemusí nutně hlásit ke kampani GNWP, aby toto poselství vzali za své. Nejde o to někomu zakazovat jeho zcestné názory, ale neumožňovat strkáním hlavy do písku postupnou legitimizaci toho, že šíření nenávisti kvůli rase, etnicitě, náboženství či sexuální orientaci je vlastně v pohodě. Je dobře, že se ozývají kapely, že nechtějí stát na stejném pódiu s lidmi typu Rastislava Rogela, Tomáše Hnídka nebo právě Petera Schredla. A je dobře, že se ozývají také hudební fanoušci, kterým je jasné, že jakákoli tolerance nenávistných postojů je cestou k degradaci jejich subkultury a otevřenou pozvánkou pro stoupence totalitních politik, rasisty a homofoby.


Verze pro tisk 4.2.2020 AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy