Anarchistická federace

Obsazené rypadlo

Zpráva o přímé akci proti fosilnímu průmyslu

Vršany

Ráno v úterý 29. října obsadila autonomní skupina osmi klimatických aktivistek těžební rypadlo na dole Vršany. Ihned po obsazení zveřejnily manifest (celé znění ZDE), který však není jen předložením konkrétních požadavků na environmentální ústupky adresovaných vládě, úřadům či korporacím. Manifest je mnohem hlubším vyjádřením rozchodu s technokratickým kapitalistickým režimem, který na prvním místě vidí jen zisky vlastníků kapitálu a pak dlouho nic. Skupině, která se nazvala Against Coal, vadí, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk. Stejně tak už příliš dlouho sledujeme, jak politici a političky mluví o stavu klimatické nouze a potřebě klimatickou změnu řešit, ale jejich reálné kroky směřují přesně opačně.“ Konkrétně se pak vyslovily proti prodeji elektrárny Počerady uhlobaronu Pavlu Tykačovi a proti výjimce pro elektrárnu Chvaletice. A zároveň se prohlásily za „součást globálního antikapitalistického hnutí za klimatickou spravedlnost. Kapitalistický systém je příčinou klimatické krize. Bez změny systému s klimatickou krizí nic neuděláme.“ Svůj boj za „svět bez útlaku, ve kterém jsou si všichni opravdu rovni a lidé žijí v harmonii se zbytkem přírody“, dokreslily na rypadle vyvěšením transparentů „Kapitalismus klima nezachrání“ a „No borders, no nations. Solidarity with Rojawa“.

O průběhu okupace rypadla, s doplněním fotek a videí, informovala skupina na svých účtech na sociálních sítích. Připomeňme, že noci byly mrazivé. A tak teplé spacáky přišly vhod. Zima však nedokázala nijak pokazit atmosféru, stejně jako realizaci kolektivní fotografie s nápisem „Uhlí patří pod zem!“ na holých zádech aktivistek. Akci ukončily po 60 hodinách, a to ve čtvrtek 31. října, protože ministerstvo životního prostředí posunulo termín rozhodnutí o emisní výjimce pro elektrárnu Chvaletice, což byl jeden z hlavních důvodů okupace rypadla, zejména pokud jde o načasování. Ihned poté je zadržela policie.

 

Aktualizace:

Rozhovor s jednou z aktivistek, které osadily těžební rypadlo na dole Vršany: Nechtěli jsme čekat na to, co řekne uhelná komise


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)