Anarchistická federace

Novinky Nakladatelství Anarchistické federace

Co nového najdete na stánku Nakladatelství AF během letošního Anarchistického knižního festivalu?

bookfair

Ve dnech 18. a 19. května 2019 se bude v Praze na Žižkově konat sedmý ročník Anarchistického festivalu knihy. Jako vždy se můžeme těšit na bohatý doprovodný program a na stánky různých vydavatelů, antiautoritářských skupin a aktivistických kolektivů. Nebude samozřejmě chybět ani Nakladatelství Anarchistické federace. A stejně jako v předchozích letech jsme i letos pro naše čtenáře připravili hned několik knižních novinek. Zde jsou:

Peter Gelderloos: Anarchie funguje. Příklady anarchistických myšlenek v praxi

„To by nikdy nefungovalo,“ namítají obvykle lidé, když se jim snažíme přiblížit anarchistické pojetí lidské společnosti. Anarchie je v jejich očích utopický ideál, který v realitě nemá šanci přežít. Peter Gelderloos jim svou knihou říká, že se zásadně mýlí. Přináší desítky příkladů z celého světa, z minulosti i současnosti, a ukazuje na nich, že anarchie, tedy společenské uspořádání, v němž mezilidské vztahy neurčuje hierarchie a násilný výkon moci, ale principy solidarity a vzájemné pomoci, je nejen funkční, ale hlavně zcela přirozená. Anarchie je systém, z něhož člověk vzešel a ve kterém by žil a prospíval i dnes, kdyby o něj nebyl násilím nebo podvodem připraven. Je to také systém, v jehož rámci se může nejlépe vypořádat s naléhavými problémy dneška, jako je chudoba a nerovnost nebo devastace životního prostředí. Kniha Petera Gelderloose je historický exkurz po nejrůznějších podobách anarchie, které se ve světě kdy vyskytly. Navíc slouží i jako praktický návod pro všechny, kdo si neutěšený stav našeho světa uvědomují a rádi by s ním něco dělali.

Peter Gelderloos (nar. 1982 v USA) patří k předním anarchistickým spisovatelům dneška. Je autorem řady teoretických, historických a cestopisných knih, mj. How Nonviolence Protects the State (2007), To Get to the Other Side: a journey through Europe and its anarchist movements (2010) nebo Worshipping Power: An Anarchist View of Early State Formation (2017). Pro své názory a aktivismus čelil několikrát policejnímu pronásledování. V současnosti žije v Katalánsku.

(232 stran A5, brožovaná, doporučený příspěvek na pokrytí nákladů 200 Kč)

Radikální buddhismus – malá čítanka (nejen) pro anarchisty

Malá čítanka radikálního buddhismu je v Čechách, zahlcených ezoterickým brakem, první publikací svého druhu. Přibližuje čtenářům teoretické a historické základy současného sociálního a ekologického buddhismu na Západě i v Asii, kde je buddhismus takzvaně „doma“. Na příkladu odborných studií (Bondy, Fromm, Shields, Victoria) i vlastních textů angažovaných buddhistů (Učijama, Har Dajal, Ambedkar, Snyder, Cafard) dokládá bytostnou neslučitelnost buddhistické filozofie s ideologií „reálného kapitalismu“ a naopak hledá styčné body mezi buddhismem a anarchistickým myšlením. Vybral, z angličtiny přeložil, poznámkami a doslovem opatřil Max Ščur.

(250 stran A6, brožovaná, doporučený příspěvek na pokrytí nákladů 150 Kč)

A-písnička

Nejnovější, trochu netradiční publikací z dílny Nakladatelství Anarchistické federace je A-písnička s podtitulem Kytarový zpěvník anarchistických, antifašistických a jiných antisystémových písní. Najdete v ní padesát rozmanitých kousků z různých koutů světa a časových období, které ale spojuje touha po svobodě a rovnosti. U každé z písní nechybí ani stručný popis toho, jak vznikla.

(80 stran A5, brožovaná, doporučený příspěvek na pokrytí nákladů 90 Kč)

a další

Na stánku Nakladatelství Anarchistické federace budou vedle našich dřívějších publikací a anarchistické revue Existence k dispozici i tři tituly dvou nelítostných performerů, vydané Janem Těsnohlídkem:

Milan Kozelka: Semeniště zmrdů (Sbírka velmi provokativních satirických textů, které otevřeně a přímo pojmenovávají problémy současné společnosti. Jak lákavá je pro vás představa konkrétních osob naší politické reprezentace držených v lágrech? Jaký je váš názor na odkaz českého undergroundu? Rozhodně se nevyhnete konfrontaci.)

Milan Kozelka: Teteliště zmrdů (Další sbírka satirických textů, tentokrát ještě ostřejších a satiričtějších. Zabývá se nejaktuálnějšími politickými otázkami, stejně jako společenskými fenomény, napadá legendy undergroundu i politiky. Nevyhýbá se konfrontaci se současností, spíše ji vyhledává. Součástí knihy je samostatný oddíl Kopání do mrtvol, ve kterém si můžete přečíst, co si o stavu české politiky myslí Jan Patočka, Pavel Wonka, nebo jaký názor má Jan Palach na I. M. Jirouse.)

Milan Kohout: Vztek (Radikální sbírka básní světoznámého performera a spisovatele Milana Kohouta obsahuje přes padesát básní, které jsou členěny do dvou oddílů, Ameriky a Evropy. Reflektují především období, kdy se Kohout vrátil na několik let zpět do rodných Čech po mnoha letech života v USA a zjistil, že ani v Čechách není společenský systém příliš přívětivý. Celou sbírkou se prolíná téma společenské a náboženské kritiky, Kohout se nevyhýbá ostřejším slovům, spíše naopak. V knize Vztek najdete mnohé ilustrace od výtvarnice, grafičky a malířky Blanky Dvořákové, které jsou svou temnou atmosférou ve skvělém dialogu s radikálními, až apokalyptickými básněmi autora.)

Nakladatelství AF v programu

Podobně jako v předchozích letech jsme také přispěli svým dílem do programu knižního festivalu. A tak se můžete v sobotu těšit na představení knižních novinek našeho nakladatelství za účasti lidí, kteří se na nich podíleli zpracováním či překladem. Představení se bude konat v pravé poledne v Prostoru 39. Před budovou pak bude od 18.30 probíhat Release gig A-písničky. Výše avizovaný zpěvník představí dobře známí českoslovenští folkaři a folkařka, kteří mají v publikaci taky svoje záseky: Beltza Gorria, Dáša fon fľaša a OiOi Piratoi. Tentokrát ale nebudou hrát vlastní tvorbu – zahrají ze zpěvníku několik písniček, které jsou jejich srdcím milé. Většinu z nich asi budete znát, takže žhavte hlasivky a připravte se na sborové zpěvy od začátku do konce.

Podporujte anarchistickou publicistiku!

Těšíme se na vaši účast.


Verze pro tisk 13.5.2019 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy