Anarchistická federace

S blázny na jednom ostrově

Zpráva o prvomájovém spontánním setkání několika anarchistů na Střeleckém ostrově

mayday

Dne 1. května 2019 kolem desáté hodiny dopolední se v Praze na Střeleckém ostrově sešli na neformálním setkání tři příznivci samosprávného uspořádání společnosti, aby si společně připomněli kořeny prvomájové tradice a dvacáté výročí pouličních nepokojů, k nimž vedlo to, že si tehdy ostrov v předstihu zamluvili neonacisté. Tentokrát nebyl průběh setkání tak dramatický, ale ke zpestření akce přece jen došlo. Na ostrov totiž zavítala delegace strany Česká Suverenita, konkrétně předsedkyně strany Jana Volfová, kandidát do Evropského parlamentu David Rath a několik dalších členů jejich doprovodu. Jejich akci sledoval i reportér oficiální ruské agentury Sputnik.

To vedlo k navázání diskuse na téma, jaký smysl má připomínat si prvomájovou tradici, jejíž kořeny jsou anarchistické, pro představitele strany, která bývá označována za krajně pravicovou. Přítomní zástupci České Suverenity takové zařazení své strany odmítli a později prohlásili, že k nacismu má mnohem blíž islám. Následná otázka, který islám, totiž zda sunnitský či ší’itský, se už ukázala být mimo jejich rozlišovací schopnosti.

Poté co uvedení zástupci České Suverenity zavěsili svou kytici k pamětní desce a opustili ostrov (načež je následoval i reportér Sputniku a pracovníci firmy Pomáhat & Chránit), svou kytičku k pamětní desce položili i účastníci improvizovaného setkání. Jeden z nich zazpíval písně Bella ciao, Stornelli d’esilio (… Nostra patria è il mondo intero, nostra legge è la libertà… – … Naší vlastí je celý svět, naším zákonem je svoboda…) a několik svých písní (včetně zhudebněných básní Františka Gellnera a Karla Hlaváčka). Krátce po jedenácté hodině se účastníci akce v poklidu rozešli.


Verze pro tisk 9.5.2019 -mh-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy