Anarchistická federace

Ziny na Sibiři

V půlce dubna se akce zaměřená na DIY ziny konala i v Brně.

letak

V sobotu 13. dubna se v brněnské Sibiři konal čtvrtý ročník přehlídky českých a slovenských fanzinů. Od druhé hodiny mohli návštěvníci procházet mezi stánky různých vydavatelů a vydavatelek zinů, které doplňovala také distra kapel. Přehlídka to byla vskutku pestrá – své výtvory představili tvůrkyně a tvůrci feministických zinů Rote Zora nebo Drzost, undergroundové nakladatelství Pravěk nebo Zádruha. Z jednotlivých titulů tu byly dál k dostání třeba Smrt, Telepatie, Destruktorrr nebo Kolyma. Nechybělo ani Nakladatelství Anarchistické federace, které kromě nové Existence nabízelo třeba kapesní brožury vydané před loňským bookfairem (Paralelní svět v barvě od Mikoly Dziadoka, Páskové a chuligáni od Romana Laubeho nebo brožurku o Malatestovi) a publikaci o sociální historii Ruska Ocelové století, a o jehož tiskoviny byl poměrně slušný zájem.

Přehlídku titulů doplňoval i doprovodný program. Ten zahájil kolektiv z brněnských Tří ocásků, který představil svou knihovnu. Její nabídka se pěkně rozrůstá, časem si v ní budete moct půjčit i knížky z Nakladatelství Anarchistické federace. Rozrůstá se jim i počet čtenářů, tedy zájemců o radikální literaturu s tématy jako gender a feminismus, anarchismus, filozofie, historie, DIY, ekologie, sociologie, ekonomie a další, což nás rozhodně těší.

Do programu přispěla i Anarchistická federace. V rámci Zinfestu totiž proběhlo další promítání v rámci tour Síť. Oproti předchozím zastávkám jsme měli tu čest přivítat i hosta – před filmem necelou dvacítku přítomných s kontextem celé kauzy seznámil náš kamarád. Kromě podoby současného anarchistického hnutí se věnoval i historickému kontextu represí proti anarchistům. Po filmu pak doplnil aktuální události spojené s celým případem a vysvětlil, jak můžeme vězněné kamarády podpořit z Česka. Na stánku Nakladatelství Anarchistické federace jsme kromě našich publikací měli i trička a mikiny od přátel z ruské kampaně Rupression, která vznikla právě jako reakce na celou policejní monstrakci Síť. Kromě toho jsme připravili malou dopisovačku – opět byly k dispozici pohlednice od ABC, známky a letáky s adresami anarchistů a antifašistů vězněných v rámci Sítě. Solidární merch šel na odbyt a o korespondenci byl zájem také, za což pořadatelé tour Síť vyřizují extra poděkování.

Po celý den se mohli účastníci občerstvovat ve vstřícně zásobeném baru, v exkluzivní kuřárně a také jídlem od Food not Bombs. Program zinfestu zakončil koncert převážně hardcorových kapel. Celé akce, která byla parádně zorganizovaná a efektivně využila celý impozantní prostor Sibiře, se během dne zúčastnila přinejmenším stovka lidí.

Po cestě domů výprava Nakladatelství Anarchistické federace završila úspěšný výlet v hospodě U Černého partyzána ve Svitavách, kterou po válce provozoval Josef Serinek. Nad vyhlášenou bezinkovou limonádou mimo jiné založila nové komando, o jehož aktivitách ještě uslyšíte.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy