Anarchistická federace

Odpadledne a ječel III

Report z oblíbené benefiční akce

leták

Již potřetí se v plzeňské Papírně konala tatérsko-hudební benefiční akce. Stejně jako minule mohli ti, kteří si přišli nechat zkrášlit svá těla, vybrat, na jaký účel mají být jejich platby za kérky věnovány. Volit mohli opět ze tří možností. Tentokrát šlo o tachovský Psí útulek u Šmudliny, Domov Radost, jenž pomáhá lidem s mentálním postižením a autismem, a nakonec o autonomní sociální centrum Klinika, které čelí finančním postihům za své aktivity.

Benefice byla zahájena už brzo odpoledne. Byl krásný slunečný den, takže není divu, že mimo tetující a tetované většina návštěvníků popíjela a klábosila venku. Hezké počasí ale trochu ovlivnilo samotnou návštěvnost, jelikož se akce konala v pátek 19. dubna, tedy v den, kterým započal prodloužený velikonoční víkend a kdy část pravidelných návštěvníků odjela z města. Avšak menší účast oproti předchozím ročníkům neubrala na atmosféře, ani na benefičním výtěžku. Podařilo se totiž vybrat 115 tisíc, z čehož od asi dvaceti tatérů a tatérek, kteří se zapojili, bylo 87 tisíc z této částky. Víc než polovina pak byla věnována psímu útulku, Domov Radost obdržel 36 600 a Klinika 16 300.

Během celého odpoledne byly na místě také infostánky. Psí útulek u Šmudliny zde měl výstavku o své činnosti a bylo mu možné navíc přispět do kasičky. Hezké bylo, že se tu provozovatelé útulku setkali s několika pejsky, kteří v minulosti prošli jejich rukama. Kolektiv Kliniky zas nabízel trička, ale lákal také na nadcházející Anarchistický festival knihy. Infostánek Kliniky sousedil s distrem Nakladatelství AF, kde se kromě publikací nabízela také zapatistická káva či letáky zvoucí na nadcházející Klimakemp. Součástí akce byl benefiční bazar oděvů od holek z Nazdar Bazar a už tradičně sítotisková dílna Punx 23 spojená s prodejní galerií obrazů a tisků. V sále se mezitím promítaly dokumenty o Klinice, o squatingu a prázdných domech v Praze nebo o předloňském Klimakempu. Kdo měl hlad, mohl si dát místní hot dogy, které byly k mání i ve veganském provedení.

Na místě se objevila regionální televize ZAK, avšak s dosti plochými otázkami. Namísto toho, aby se například zeptali, proč se vybírá na Kliniku, položili dotaz, zda je to první taková benefice.

O večerní hudební produkci se postaraly kapely Donnie Darko, The Mordors, Boost, Thrashsurf a Hyenxxx. Během jejich produkce byly na pozadí promítány fotografie ze života Kliniky v kontrastu s těmi z její násilné evikce. Škoda jen, že se zapomnělo na připravený proslov o osudech Kliniky.

Odpadledne a ječel jako vždy nezklamal. Další by měl následovat, takže je na co se těšit.


Verze pro tisk 24.4.2019 AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy