Anarchistická federace

Nezapomeneme! Neodpustíme!

Připomínáme si 11 let od zavraždění antifašistického skinheada Honzy Kučery.

Honza

Je tomu již jedenáct let, co nás opustil Honza Kučera. Bylo mu teprve 19. Měl rád zábavu a hrdě se hlásil ke skinheadské subkultuře. Zároveň nesnášel nácky a neváhal se jim postavit. Proto také zareagoval v noci z 18. na 19. ledna 2008 na provokaci v nacismu se vzhlížejícího Jiřího Fouse. Ten ho při tom několikrát bodl bajonetem. 20. ledna 2008 Honza na následky zranění umírá.

Zpráva o jeho smrti v nás vzbudila smutek a vztek. Na Honzově pohřbu se tehdy sešlo kolem 400 lidí, z nichž se mnozí po skončení obřadu vydali v tichém průvodu na místo vraždy. Na místě jsme při minutě ticha beze slov slíbili, že NEZAPOMENEME a NEODPUSTÍME!

Rok co rok se od té doby v těchto dnech konají na mnoha místech vzpomínkové akce různého druhu, od demonstrací, koncertů a hudebních párty (nyní např. 19. ledna v Ostravě), přes vyvěšování transparentů, malování graffiti a stříkání šablon až po zapalování svíček. Některé dokonce i v zahraničí. V roce 2012 Antifašistická akce při této příležitosti realizovala kampaň k darování krve. Právě ztráta velkého množství krve byla příčinou toho, že Honza svým zraněním podlehl.

Jeho vrahem byl člověk, který si své komplexy kompenzoval obdivem k nacistické ideologii, partou stejně smýšlejících a nenávistí k druhým. Kolik takových jemu podobných dnes běhá po ulicích, křepčí na koncertech Ortelu či vyřvává „Nic než národ“ na xenofobních pochodech?

Honza Kučera pro nás není žádným mučedníkem ani superhrdinou. Oceňujeme však jeho jasně antifašistický postoj i odhodlání postavit se za své přátele, stejnou měrou je nám zároveň líto ztráty jeho mladého života.

Vzpomínkový leták s výše uvedeným textem najdete ke stažení ZDE. Budeme rádi, když ho použijete při své vzpomínkové akci nebo budete šířit v ulicích či ve vašich oblíbených hospodách a klubech. Budeme také rádi, když nás budete o svých akcích informovat.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy