Anarchistická federace

Spisovatel a historik Osvaldo Bayer zemřel ve věku 91 let

Na Štědrý den zemřel argentinský spisovatel a historik Osvaldo Bayer, jak na sociálních sítích potvrdila jeho dcera Ana.

Bayer byl novinář, spisovatel, myslitel a historik, známý mimo jiné díky filmu La Patagonia Rebelde (Bouřící se Patagonie) z roku 1974, ke kterému napsal scénář. Film pojednával o dělnickém povstání z počátku dvacátého století, které bylo krvavě potlačeno. Rozsáhlá historická kniha na toto téma představuje pravděpodobně vrchol Bayerova díla, které se často zabývalo argentinskými anarchistickými militanty a je psáno neuvěřitelně čtivým, často až románovým stylem. Mimo jiné můžeme jmenovat například životopis italského imigranta Severina di Giovaniho nebo stručnou knížečku Anarchističtí expropriátoři.

Bayer byl anarchistický obhájce domorodé populace a také lidí vykořisťovaných, vyloučených a utiskovaných mocnými.

Narodil se v Santa Fe 18. února 1927, později se s rodinou přestěhoval do Concepción del Uruguay v Entre Ríos, pak do Tucumánu a nakonec do Buenos Aires. Kvůli perzekuci ze strany „Trojitého A“ (Alianza Anticomunista Argentina) v roce 1975 odešel do exilu do Berlína, odkud se vrátil v roce 1983, po obnovení demokracie. Během exilu v Německu Bayer pokračoval v psaní a dále pranýřoval mizení lidí, mučení a vraždy, které měly na svědomí paramilitární jednotky diktatury (1976–1983).

Jeho jediným beletristickým dílem je kniha Rainer a Minou (2001), milostný příběh o židovské dívce, která přijíždí do Německa, aby odhalila historii svých předků a úředníka německé vlády, nesoucího stigma syna nacistické genocidy.

Většina jeho knih byla zcenzurována, ale jak řekl v rozhovoru v roce 2016, místo aby se nechal zastrašit, dávalo mu to sílu k další práci. „Má žena mi nikdy nic nevyčítala, když jsem byl nezaměstnaný, šla pracovat na veletrh, byla skvělou soudružkou a byl jsem s ní ženatý 63 let,“ řekl tehdy Bayer.

„Svůj život bych si zopakoval, ničeho nelituji. Vždy jsem žil skromně a bojoval jsem proti systému, přetrpěl jsem vězení, exil, dlouhý exil a vrátil jsem se, vždy se stejným úsilím.“

 

Zdroje:

http://en.mercopress.com/2018/12/24/writer-historian-osvaldo-bayer-dies-at-age-91

http://anarkismo.net/article/31245


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy