Anarchistická federace

Škrtni hákáč – a odsoudí tě za šíření nazi symbolů

To se děje běžně v Bělorusku, už podruhé to potkalo našeho kamaráda Mikolu Dziadoka.

Mikola

Proti bývalému anarchistickému vězni Mikolovi Dziadokovi se vede vyšetřování podle paragrafu 17.11 (vyhotovení, šíření a/nebo držení extremistických materiálů) za post na Facebooku. Sedmého prosince mu byl poštou doručen protokol. Sděluje se v něm, že případ byl postoupen soudu (ale jak se následně ukázalo, byl vrácen k došetření).

„Přišel jsem domů a zjistil, že 25. listopadu vznikl můj ,případ‘ podle paragrafu 17.11. Opět tedy za ,ukazování nacistické symboliky‘. Tentokrát jsem ukázal symboliku Misantropic Division – lebku se samopaly. Snažil jsem se vzpomenout si, kdy a kde jsem to dělal, vlezl jsem na Facebook a našel. Červenec 2016 – ilustrace k postu, ve kterém kritizuji lidi za to, že se staví po bok náckům (!!!). Fotky jsem tam dal jako zdůvodnění toho, co píšu. Vidíte kouzlo té situace?“ píše Mikola na své facebookové stránce.

Mikola přemýšlí, co mohlo vyprovokovat policii, aby sepsala protokol, a vzpomněl si na svou účast na flash mobu #СтанемЗаЖурналістаў začátkem listopadu na podporu stíhaných běloruských novinářů a za nezávislou žurnalistiku. Takže tohle mohlo být hlavní opatření GUBOPiKu (běloruské bezpečnostní služby pro boj s organizovaným zločinem a korupcí).

Už v červenci byl Mikola zadržen kvůli obvinění z „ukazování nacistické symboliky“, také na Facebooku. Tehdy ho sebrali u domu a soudkyně Anna Bujnovská mu dala trest za obrázky, které se vysmívaly nacismu. Mikola k nejnovějšímu protokolu píše:

„Je nápadné, že na mě účelově sepisují protokoly právě kvůli paragrafu ,ukazování nacistické symboliky‘. Určitě jde o systematický pokus o diskreditaci. A přitom na mě jako na anarchistu by mohli sepsat po libosti protokoly kvůli mnoha jiným paragrafům. Ale vybírají si jen tenhle jeden. Předpoklad je prostý: společnost naštěstí nacismus ještě stále považuje za špatný. Proto si tajní myslí, že když mě budou dál a dál obviňovat za ,ukazování nacistické symboliky‘, možná to někoho přesvědčí, že mám náckovské názory. Neboli považují občanskou společnost i média – všechny kromě sebe – za pitomce, co si neumí dát dvě a dvě dohromady.

A samozřejmě je to i zjevný účelový nátlak. Abych se nikdy nemohl cítit svobodně. Kdyby neměli ten obrázek na Facebooku, vymysleli by něco jiného. Když existuje akce – existuje i reakce. Bez akce není reakce. A obrázky jsou už desátým případem v pořadí.

Teď se poradím s advokátem, než půjdu k policajtům nebo na soud. Jestli soud už proběhl, samozřejmě se odvolám. Vždyť tohle už nevypadá jen jako soudní zvůle, ale jako cílené pronásledování.“

Připomeňme, že před pár týdny odsoudili Alexandra Gorbače z Hrodna za stejný paragraf (uveřejnil obrázek hákáče vyhazovaného do koše).

 

Zdroj: https://spring96.org/be/news/91555


Verze pro tisk 14.12.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy