Anarchistická federace

Bellu čau

Stručný report z happeningu před radnicí Prahy 3

pred radnici

„Když tam nebude sauna, není to má revoluce,“ znělo Žižkovem 10. října kolem páté odpoledne. Stala se totiž nečekaná věc. Velký kritik autonomního sociálního centra Klinika a squatingu obecně, Alexander Bellu, si na střeše domu, ve kterém vlastní byt, postavil saunu, aniž by měl svolení sdružení vlastníků bytových jednotek v daném domě. Konečně se tak stal jedním z nás, squaterem.

Rozhodli jsme se tedy nového kolegu stylově přivítat. Setkali jsme se před radnicí Prahy 3 s pikety jako „ODS = Opravdu Dobrá Sauna“, „Sauning není zločin“ nebo „Sauna proti anarchii“. I když happening nebyl nijak početný – sešlo se zde asi 40 lidí –, nálada byla veselá, hrála hudba, a tak nějak celkově to stálo za to. Zejména když zazněla předělávka známé italské partyzánské písničky, tentokrát pod názvem „Bellu čau“. Většina zúčastněných si přinesla župany a ručníky, kdyby se nám náhodou poštěstilo a Saša nás pozval k sobě do sauny. I přes opakované povzbuzování a projevy sympatií však dotyčný zůstal zalezlý kdesi ve svém doupěti a odmítal se ukázat. Několik lidí se tedy šlo podívat dovnitř radnice. Sašu jsme nenašli, jen nás lidé z radnice taktně upozornili, že by asi bylo lepší zůstat venku.

U většiny kolemjdoucích i u lidí z úřadu jsme vyvolali úsměvy na tváři a myslíme si, že jsme Sašu svým projevem squaterské solidarity asi příliš nepotěšili. Ale kdo ví? Třeba mu naše návštěva naopak přinese víc návštěv na jeho novém squatu.

Bellu však zatím tvrdošíjně zapírá a neodvažuje se ke své nové dráze přihlásit. Možná ale brzo nastane den, kdy náš nový kamarád hrdě vyleze ze sauny a se zdviženou pěstí prohlásí: „Obsaď a žij!“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy