Anarchistická federace

Odpadledne a ječel no. 2

Report z pokračování úspěšné benefiční akce v Plzni

Odpadledne a ječel no. 2

Když se v dubnu v plzeňské Papírně konala benefiční akce „Odpadledne a ječel“ spojující tetování a živou hudbu, šlo o překvapivě úspěšný podnik. Příslib pořadatelů, že něco podobného brzy zopakují, došel svého naplnění v pátek 28. září. A můžeme konstatovat, že druhé kolo v mnoha ohledech předčilo to první.

Sváteční den dával v Plzni mnoho příležitostí k vyžití. Policejní nasazení v ulicích, kdy nechybělo ani vodní dělo a vrtulník, zvalo na zápas místního klubu s pražskou Spartou. Předvolební tatrmani lákali na balónky a prázdná hesla. Pokud jste tomuhle chtěli uniknout (nebo si aspoň mysleli, že uniknete) a nesedět doma, byla jednou z vhodných voleb Papírna.

Program tu začínal už ve dvě odpoledne. Oproti jaru akce expandovala do dalších prostor. Jako první se rozjel benefiční tetovací salon, kde řádilo s barvami a jehlami 17 tatérů a tatérek. Kolik bylo jejich „obětí“, si netroufáme odhadnout. Některá tetování ale zabrala i několik dlouhých hodin. Při placení za svůj obrázek jste si mohli vybrat, na jaký projekt peníze půjdou. Měli jste hned tři možnosti. Tetovalo se zhruba do devíti večer, ale někteří si dali i „přesčas“.

Vstupné na akci bylo doporučených 150 korun, ale mnozí návštěvníci dávali i víc. Nasytit jste se mohli veganským gulášem, nebo okusit sladkosti, které připravily Kuchařky bez domova a u svého stánku je nabízeli lidé ze sítotiskové dílny Punx 23. Své stánky tu měli milovníci zvířat z Fousky z. s., neziskovky starající se o opuštěné, týrané a nemocné kočky, a aktivistky podporující organizaci Sea Shepherd, která se zaměřuje zejména na obranu kytovců, tuleňů a žraloků. Svou dávku podvratné literatury zde rozložilo Nakladatelství AF a v patře se rozprostíral benefiční bazar oblečení v podání dam z Nazdar Bazar. Odpolední program pak doplňovalo promítání dokumentárního filmu o činnosti Sea Shepherd u australských břehů.

Rozruch do poněkud línějšího odpoledne přinesla vysoká koncentrace tajných fízlů před Papírnou. Nejprve nikdo nevěděl, proč mají takový zájem o tento benefit, aby se nakonec ukázalo, že jsou tu na ochranu pána velkomožného, samotného agroferta Babiše. Ten se přijel před volbami ukázat do protějšího domova důchodců. Když ale procházel za dohledu agentů v černých brýlích a s naslouchátky kolem laviček s lidmi, kteří si tu až doteď v klidu užívali příjemné podzimní sluníčko, nečekalo ho nic jiného než výkřiky „Zloději!“ a posílání tam, kde končí záda. Důchodkyně nesoucí si z Papírny dortíky, komentovala dotaz, jestli jsou pro Babiše, slovy, že by mu je leda tak rozmázla o hubu, ale na to je jich škoda.

Hudební část benefitu, o kterou se postaraly místní kapely, se rozproudila se sedmou hodinou večerní, kdy už byly v sále minimálně dvě stovky lidí. První nastoupili Exude, šlo o jejich premiérové vystoupení a potěšili mimo něj i tím, že svůj DIY merch věnovali z poloviny právě na podporované projekty. Vystřídali je Lusky, a i když jde jen o duo kytara/bicí, nadělali dost kvalitního rámusu. Hlukem nešetřili ani Acid Row. A o závěr se postaraly kapely Eat Me Fresh a Povodí Ohře.

A jak dopadla samotná benefice? Celkem se vybralo 138 tisíc, z čehož 90 tisíci přispěli přítomní tatéři a tatérky. Jak už bylo zmíněno, finance za tetování byly věnovány podle přání tetovaných, ostatní bylo rozděleno rovným dílem, a tak šlo na Fousky přes 60, na Sea Shepherd přes 38 a na Kuchařky bez domova přes 34 tisíc. Za distro AF pozitivně hodnotíme zájem o anarchistickou publicistiku a vůbec skvělou atmosféru na akci, již si všichni zúčastnění bezesporu užili. A vězte, že už teď se chystá další kolo na jaro 2019.


Verze pro tisk 4.10.2018 AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy