Anarchistická federace

Turečtí zedníci ve stávce

Při výstavbě největšího letiště světa zemřelo už 400 dělníků. Neliberální kapitalismus bolí víc než liberální. Na pracující brát ohled nikdy nebude.

dělníci

Na výstavbě dalšího letiště v Istanbulu pracuje třicet pět tisíc dělníků. Stavba má být dokončena už v říjnu 2018 a má jít o dosud největší letiště na světě. Ministerstvo práce popírá úmrtí na pracovištích a tvrdí, že na stavbě došlo „pouze“ k sedmadvaceti smrtelným nehodám. Jenže lidé zde zaměstnaní říkají, že na staveništi bylo zabito již čtyři sta lidí včetně dětí.

V pátek 14. září proto vstoupily dvě tisícovky zedníků a stavbařů do stávky, podporovány stavbařským odborovým svazem. Protestují nejenom proti otřesným bezpečnostním podmínkám, ale také proti zoufalým ubytovacím podmínkám (jejich pokoje jsou zamořeny hmyzem) a také pochopitelně požadují nevyplacené mzdy. Turecká policie stávkující vytlačila ze staveniště před ubytovny, dav zkropila slzným plynem a 600 lidí odvezla antony.

„Ptám se sám sebe, jestli jsem vůbec člověk? Copak nemám pro tuto zem žádnou cenu?“ říká jeden ze stávkujících zedníků.

Následující pracovní den v pondělí, nastoupili dělníci do práce pod dohledem hlavní útočných pušek. Bylo jim vysvětleno, že pokud budou pokračovat v odporu, budou zatčeni a nebude jim vyplacena mzda. Mnoho ze zadržených stávkujících bylo již propuštěno, dvacet čtyři lidí ale čelí žalobě.

Sociální sítě zaplavil hashtag na podporu dělníků #köledegiliz (nejsme otroci) a několik solidárních demonstrací proběhlo v Istanbulu i Ankaře. Ani ty se neobešly bez policejní brutality a zatýkání.

Od roku 2016 dodnes vzrostly v Turecku smrtelné úrazy na pracovištích o 10 %.

Zdroj:
http://libcom.org/news/no-more-fake-charges-20092018


Verze pro tisk 24.9.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)