Anarchistická federace

Rakousko nabralo zpátečnický Kurz

Uzákonění 12hodinové pracovní doby může příště trumfnout snad už jen povinná neomezená pracovní doba a dětská práce.

Archaičtí konzervativci vylezli z děr, aby nás chránili před zlými uprchlíky, nekřesťanskými vlivy, neomarxisty, kavárenskými povaleči a před námi samými. Fašistům vydláždili cestu k virtuální slávě. Proti neoliberalismu ani moci byznysu nás však v žádném případě neuchrání. Oni jsou neoliberalismus, oni jsou moc byznysu.

Ani Rakousko neuniklo zpátečnickým náladám, které pomalu nabírají hmotnou podobu. Díky hlasům Rakouské lidové strany, kterou ovládl ambiciózní politik s vizáží Pepka Zilvara, avšak velmi přísných názorů; díky hlasům protofašounů ze Svobodné strany Rakouska a samozřejmě díky neoliberálům Neos schválil rakouský parlament kontroverzní zákon umožňující dvanáctihodinové šichty. Zákon navíc vejde v platnost již 1. září 2018 namísto 1. ledna 2019, jak bylo původně v plánu. To je spěchu!

Parlamentní strany, které se považují za levicové, se snažily tomuto nepochopitelnému zhoršení podmínek rakouských pracujících zabránit návrhem na vyhlášení celostátního referenda. Ten jim však konzervy a neoliberálové přehlasovali. Najednou. V případech, kdy referendum může zviklat hegemonii korporátní moci, se konzervativcům do krámu nehodí. Nejprve namazali lidem med kolem huby a teď se jim vysmívají.

Ve Vídni se od konce června pochopitelně konají až statisícové demonstrace. Jelikož se z tohoto konfliktu těžko vyrábí konflikt mezietnický, masmédia s jeho vyobrazením příliš času neztrácejí.

 

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/austria-12-hours-work-day-approved-by-the-parliament/


Verze pro tisk 12.7.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)