Anarchistická federace

Plzeňský nákyp

Recenze na HC/punkový zin Kawakamiho rýže.

Kawakamiho rýže

Nedávno se po dvou letech vydralo na svět čtvrté číslo plzeňského hardcore/punkového zinu Kawakamiho rýže. A za tu dobu tenhle rýžový nákyp nabobtnal na 88 stran formátu A4.

Za číslovkou však nehledejte žádnou záludnost, zin je na 161 % v GNWP duchu. Svědčí o tom mimo jiného hned první téma, které si jeho autoři Asta a Líný Čuně, partnerská dvojice ze západočeské metropole, berou na paškál. Jde o spanilé jízdy bývalého ministra vnitra Chovance, který se v záři mediálních reflektorů nechal zobrazovat při policejních akcích, které se v Plzni zaměřovaly na zahraniční dělníky. A protože se Asta přímo věnuje práci s těmito lidmi, vysvětluje, jak je to s oním údajným nárůstem kriminality, zatímco statistiky mluví o klesajícím počtu přestupků páchaných cizinci, z čehož víc než polovina jsou přestupky dopravní. To celé usazuje, na rozdíl od populistů napříč politickým spektrem, do kontextu: „Sociální situace a deprivace zdrojových lokalit, ze kterých pochází většina pracovních migrantů v Plzni, je výsledkem globální politiky trhu práce.“ Nechybí ani popis narychlo svolané protiakce z března loňského roku, která byla reakcí na velkou kontrolu cizinců pod dohledem Chovance s cílem konfrontovat ho s věcnými dotazy na jeho spektakulární počínání. Další navazující text pak vyvrací zavádějící tvrzení, která vyšla o cizincích v článku na jednom nahnědlém serveru o kriminalitě v Plzni.

Anketa na téma benefičních koncertů přinesla jeden zajímavý podnět – že úplně chybí benefice, které by byly na podporu nějakých třídních bojů. I když to asi nebude ani tak přímo na pořadatelích koncertů, jako spíš na organizaci nějakých solidárních kampaní, které by pak bylo možné podpořit. Vyznění ankety by se dalo uzavřít poslední odpovědí v řadě: „Pořádejte benefity a nenechte se odradit občasnými nezdary!“ Jak může nějaká úspěšná benefiční sbírka vypadat, popisují reporty ze série hudebních akcí na podporu ukrajinského antifašisty, který byl těžce zraněn neonacisty.

Úvaha k volbám jasně sděluje: „Každý, kdo uzurpuje moc nad druhými prostřednictvím iluze demokracie, není můj kandidát, není ani můj partner pro řešení problémů.“ To doplňuje text ruských anarchistů k volbám 2018, v němž se bez obalu mluví o obalu: „Ve skutečnosti je demokracie jako obal z čínský polívky (navenek krásná polívčička, uvnitř hnusnej polotovar).“ A řešení? „Rozvrátit centra vlády a předat moc do rukou lokálním kolektivům. Nikdo kromě nás nemůže znát naše zájmy, nikdo kromě nás nemůže tyto zájmy realizovat správně.“

Ale co by to bylo za HC/punkový zin, kdyby nebyl naplněný rozhovory. Martin z kapely Scalp mluví o svých subkulturních začátcích, zinu Kazimír, práci v nízkoprahovém zařízení pro děti, buskingu, cestování, výtvarné tvorbě, vegetariánství… Dál se seznámíte se slovinskou kapelou Dornata, německými Finisterre či s bubeníkem kapel Krüger a Gomora. Nebojte, nudit se nebudete. Stejně jako u cestovních deníků z výletu do Londýna či za krásami Slovinska. A nakonec nějaké ty recenze nahrávek a knih a pár textů.

Jen tak dál a hodně štěstí s dalším číslem. Akorát nebude příště od věci si všechno po sobě pořádně přečíst, opravit chyby a vyhodit opakující se odstavce.

Kawakamiho rýže. 88 stran A4. 80 Kč. Pište na kawaryze[a]seznam.cz.


Verze pro tisk 24.5.2018 -jk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy