Anarchistická federace

Knižní novinky IV

Poslední festivalovou novinkou Nakladatelství AF je brožura o Erricu Malatestovi.

Malatesta

Anarchistický festival knihy je již za dveřmi a my představujeme čtvrtou publikaci, kterou Nakladatelství Anarchistické federace při této příležitosti vydává. Je jí brožura s názvem Malatesta (životopisné poznámky) a její obsah tvoří výbor z knihy Vernona Richardse Errico Malatesta: His Life and Ideas, věnované životu a ideám proslulého italského anarchokomunisty Errica Malatesty (1853–1932), přítele Michaila Bakunina a Petra Kropotkina.

Vernon Richards (1915–2001) není u nás zcela neznámý autor. Pamětníci si jistě vzpomenou na překlad jeho práce Poučení ze španělské revoluce, který vyšel v roce 1998 v rámci Anarchistické knihovny. Biografií o Malatestovi vzdal Richards hold jednomu z předních anarchistických myslitelů a organizátorů, který byl mj. i přítelem jeho otce.

Malatesta žil vskutku bohatý život a jeho teoretické a propagační práce byly překládány do všech možných jazyků a těšily se ve své době velké oblibě. Nejinak tomu bylo i v českojazyčném prostředí tehdejšího habsburského mocnářství či mezi anarchisty, kteří se usadili ve Spojených státech.

Brožura má 52 stran formátu A6 a doporučený příspěvek na pokrytí nákladů je 30 Kč.

Doporučujeme i další novinky, na které jsme upozornili v předešlých dnech: Ocelové století od Vadima Damiera, Páskové a chuligáni od Romana Laubeho a Paralelní svět v barvě z pera Mikoly Dziadoka. A pokud máte rádi práce o zajímavých osobnostech anarchistického hnutí, doporučujeme také nedávno vydaný soubor vzpomínkových textů věnovaných Michaelu Káchovi nazvaný Kácha in memoriam.

Anarchistický festival knihy se bude konat v sobotu 19. května 2018 od 10:00 do 20:00 v prostorách smíchovské Eternie a bude mimo knih a časopisů bohatý i na přednášky – jejich anotace naleznete ZDE.


Verze pro tisk 17.5.2018 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy