Anarchistická federace

Jin, jian, azadi! Ženy, život, svoboda!

Přinášíme report z nedělní demonstrace na podporu Afrínu.

V neděli 28. ledna uspořádala Iniciativa Ne rasismu!, Socialistická solidarita a Mladí zelení shromáždění s názvem Afrin není sám: Demonstrace proti turecké agresi vůči Rojavě. Na pražském Palackého náměstí se ve větrném nedělním odpoledni sešlo skoro 150 lidí. Účastníci, z nichž skoro polovinu tvořili Kurdové žijící v Česku, vytvořili pestrý dav ozdobený vlajkami jednotek YPG a YPJ, vyobrazeními vůdce Strany kurdských pracujících (PKK) Abdullaha Öcalana, ale i bannery vyjadřujícími podporu afrinským obyvatelům nebo s nápisem Solidarity with Rojava – Against all fascist aggresion (Solidarita s Rojavou – proti každé fašistické agresi).

Po zahájení demonstrace přišly na řadu projevy. Jako první vystoupil zástupce přítomných Kurdů. Zdůraznil, že ať Erdoğan útok na Afrin odůvodňuje jakkoliv, jeho hlavním cílem jsou dlouhodobě Kurdové. Zdůraznil, že ač je PKK považována za teroristickou organizaci, Kurdové svými činy definici terorismu rozhodně nenaplňují. Jejich jediným cílem je totiž vydobýt si právo na vlastní existenci a získat svobodu. Jako další vystoupil Murad ze Socialistické solidarity. Ve svém anglickém projevu, tlumočeném do češtiny, prohlásil, že lidé v Afrinu nejsou a nebudou sami. Zdůraznil, že bychom měli vyvinout tlak na českou vládu, nejen aby zastavila dodávky zbraní. Německé tanky, které ve velkém používají turecké jednotky, totiž nejsou jediným materiálním projevem postoje států Evropské unie nebo USA k turecké ofenzivě. Jako třetí vystoupil zástupce Anarchistické federace s projevem, jehož znění najdete na konci reportu.

Členka Mladých zelených ve svém proslovu vypočítávala prohřešky Erdoğanova režimu, potlačující základní lidská práva. Připomněla například, že v Turecku je velký počet transgenderových osob, a ti stejně jako celé hnutí za práva LGBT čelí velkým represím. Stejně jsou na tom ženy a vláda se zaměřuje také na novináře.

Nemohl chybět ani projev další z pořadatelských organizací – INR. Jejich zástupce mimo jiné vyzval k akcím na podporu Afrinu, k psaní dopisů na příslušné úřady nebo k výzvám směřovaným na českou politickou garnituru. Ta by se podle INR měla zasadit o to, aby se do Turecka nevyvážely další zbraně, měla by na místě konečně začít pomáhat, jak slibuje v rámci alibistických výmluv, proč nepřijímat žádné uprchlíky. Zazněla i výzva, aby se příslušní politici zasadili o vyřešení situace Markéty Všelichové a Miroslava Farkaše, kteří už přes rok hnijí v tureckých věznicích kvůli své podpoře emancipačních snah Kurdů v Rojavě.

Závěr patřil přítomným Kurdům. Nejdříve jeden z nich vyjádřil hluboké poděkování všem přítomným za jejich solidaritu a zdůraznil, že bojovníci a bojovnice v Afrinu válčí i za nás. Proslov v kurdštině měl Mehmed, který se dlouhodobě angažuje v boji za práva Kurdů. Poslední slova, nejkratší, zato nejsugestivnější, pronesla malá kurdská dívka proti zabíjení dětí v Afrinu: „Děti si zaslouží život!“ Než se rozplakala, stihla sice říct jen pár vět, ale ty měly větší sílu než všechny předchozí projevy dohromady.

Původně měla akce v tuto chvíli skončit. Po společné fotografii účastníků i s bannery a vlajkami organizátoři ale upozornili, že se s pouhým shromážděním nespokojí, a lidé se tedy začali řadit ke krátkému pochodu.

Průvod se po chvilce vydal směrem na Jungmannovo náměstí. Cestou přes Karlovo náměstí a Spálenou jsme byli opravdu slyšet. Podíl na tom měli hlavně přítomní Kurdové, kteří celou cestu skandovali hesla jako Bijî berxwedana ypg! (Sláva odporu YPG!) nebo Jin, jian, azadi! (Ženy, život, svoboda!). Kromě hesel zaznělo i pár vět o tom, proč vlastně pochodujeme. Trochu zlomyslně jsem si představovala, jak nějaký xenofob při pohledu na průvod, z velké části tvořený skandujícími muži tmavší pleti, ověšený barevnými vlajkami a doprovázený reprodukovanou orientální hudbou, bere nohy na ramena a běží varovat vlastenecké soukmenovce, že džihád už dorazil do Prahy!

Pochod skončil na Jungmannově náměstí, kde zaznělo ještě několik kurdských písní a krátkých projevů, než byla akce oficiálně ukončena.

Děkujeme organizátorům za uspořádání téhle důležité akce. Přišli jsme vyjádřit solidaritu Kurdům, a Kurdové u toho nechyběli! Afrín není sám!

 

Proslov za Anarchistickou federaci:

Tureckou ofenzivu Afrinu jako anarchisté a anarchistky jednoznačně odsuzujeme, ať už za ní stojí jakékoli cíle.
Je útok výsledkem dlouhodobé nenávisti státu vůči Kurdům jako národnosti? Odsuzujeme nacionalismus!
Nebo je operace vedena snahou zatočit s emancipací Rojavy, kterou mnoho anarchistů chápe jako novou naději na revoluční dění? Odsuzujeme státní násilí namířené proti každému pokusu o svobodné žití!
Chce turecký stát rozšířit své území, zabrat příhraniční oblasti a podrobit protofašistickému Erdoğanovu režimu tamní obyvatelstvo? Odsuzujeme imperialismus!
Snaží se Turecko zabrat další kus půdy ve válce o energie? Odsuzujeme kapitalistické snahy zpeněžit všechno, na co se podíváš!
Turecko své občany přesvědčuje, že útok vede pro jejich bezpečnost. Aby se zbavilo takzvaných teroristů z PKK. I u nás jsme v kauze Fénix poznali, jak snadno stát zneužije nálepku „terorismus“. Falešnou snahu o udržení státní bezpečnosti Turecko využívá k tomu, aby odvedlo pozornost od represí namířených proti opozici. Represím neušli ani anarchisté a další levicové skupiny. O některých anarchistických skupinách z Istanbulu nebo Ankary nemáme žádné zprávy. Někteří soudruzi a soudružky se pohřešují, jsou nejspíš vězněni bez soudu.
Turecko se bojem proti terorismu ospravedlňuje, ale ve skutečnosti se jen zbavuje všech lidí, kteří stojí proti němu. Všech lidí, které nenávidí. Chce se zbavit těch, kteří se mu ještě před pár měsíci hodili, když pomohli vymazat ze světa Daesh.
Kamarádi bojující v YPG a YPJ mají proti sobě lépe vyzbrojeného a nenávistného nepřítele. Na pomoc jim ale přišli dobrovolníci bojující o Kobane a jejich sympatizanti a sympatizantky jim po celém světě vyjadřují podporu. Jejich nejsilnější zbraní je ale oprávněná touha po svobodě.
Jak nám vzkázali kamarádi z turecké anarchistické skupiny DAF: Žádný stát nemůže porazit lidi bojující za svobodu!
Lidé Afrinu zvítězí!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy