Anarchistická federace

Ostrava proti fašismu!

V sobotu 20. ledna 2018 uplynulo 10 let od zavraždění antifašisty Jana Kučery neonacistou. Antifašistické hnutí si tuto tragickou událost pravidelně připomíná a nejinak tomu bylo letos.

Ostrava

Ostravští antifašisté a antifašistky zorganizovali při této příležitosti pochod městem následovaný vzpomínkovým koncertem. Akcí se zúčastnili i členky a členové Anarchistické federace.

Pochod svolaný Ostravskou Anarchistickou Federací (OAF) začal ve čtyři hodiny odpoledne v Ostravě-Porubě U Oblouku. Okolo stovky účastnic a účastníků, kteří se sjeli nejen z okolí Ostravy, ale i z Prahy, Brna a Polska, se za skandování nejrůznějších antifašistických hesel vydalo na pochod Porubskou ulicí směrem na Hlavní třídu. Součástí pochodu byl i bubenický doprovod v režii členů známe slovenské kapely RozpoR. U zastávky na Hlavní třídě přednesl rychlou zdravici člen Anarchistické federace – Praha a dva projevy členové Žižkovské anarchistické skupiny.

Zdálky na antifašistickou demonstraci pokřikovala partička neonacistů, účastnice a účastníci se ovšem nenechali vyprovokovat a pokračovali po Hlavní třídě přes Francouzskou ulici až k ulici Opavská, kde přednesla projev členka Anarchistické federace – Ostrava a jménem organizátorů demonstrace přítomné pozvala na benefiční koncert, který se konal téhož dne v nedalekém klubu Chlív.

Tam se přítomné a přítomní se zažehnutými červenými světlicemi vydali za skandování antifašistických hesel v češtině, polštině, angličtině a němčině.

Do klubu, kde se měl koncert odehrát, někdo předchozí den v ranních hodinách vhodil zapáchající látku, pravděpodobně kyselinu máselnou. Ani to ovšem nezabránilo, aby koncert začal dle plánu.

Na místě na promrzlé návštěvníky a návštěvnice čekalo teplé jídlo a jako první zahrála pražská punková kapela Lihový milice (nutno dodat, že skvěle). Jako druhá se představila polská legenda Bunkier. Ve chvíli, kdy měl začít hrát slovenský RozpoR, do klubu vnikli policisté. Velitel zásahu se chopil mikrofonu a prohlásil, že na místo konání akce byla anonymně nahlášena bomba. Přítomné vyzval k opuštění klubu s tím, že po prohledání prostoru bude produkce pokračovat (každému, kdo má s policií nějaké zkušenosti, bylo pravděpodobně už v tu chvíli jasné, že jde o lež).

Policisté vyzbrojení obušky a pepřovým sprejem okolo klubu natáhli pásku, za kterou postupně návštěvníky koncertu vytlačili. Pásku následně několikrát posunuli dále od klubu, přičemž došlo k menším potyčkám. Zdálky se ozvaly dva výbuchy dělbuchů (při kteréžto příležitosti si zkrátka nešlo odpustit poznámku, že „policie bombu úspěšně zlikvidovala“). Není jasné, jestli šlo o dělbuchy hozené policií nebo neonacisty, kteří se v okolí potloukali. Po delší chvíli se organizátorům koncertu podařilo sehnat velitele zásahu, který oznámil, že „produkce již nebude obnovena“, a to ani po odjezdu pyrotechniků, údajně proto, že jde „o místo činu“.

V následujících hodinách začala policie velmi pozvolna do klubu vpouštět lidi pro věci, aby následně sdělila, že produkce může pokračovat (samozřejmě ve chvíli, kdy už valná většina účastnic a účastníků byla pryč a aparatura vynesena). Z tohoto důvodu bohužel neodehrála kapela RozpoR a další, které byly toho večera na programu.

Policie tentokrát „fašisty nekryla“, jak zní známá skandovačka, zato posloužila za užitečné idioty. To, že se místní neonacistické hnutí odhodlalo pouze k anonymnímu nahlášení bomby a pokřikování, svědčí oproti jeho dřívějším aktivitám spíše o úpadku. Nejsou nám známy informace o tom, že by během sobotních akcí byl někdo nácky zraněn či zajištěn policií.

I přes nepříjemnost s přerušeným koncertem hodnotíme akci jako úspěšnou.

Nezapomeneme a neodpustíme!

 

Související odkazy:

https://a2larm.cz/2018/01/akce-na-pamatku-jana-kucery-narusili-neonaciste/

https://oafed.noblogs.org/post/2018/01/23/ohlednuti-s-clenem-oaf-za-vikendovym-koncertem-a-demonstraci-proti-fasismu/


Verze pro tisk 27.1.2018 -jd-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy