Anarchistická federace

Berlín: uprchlické centrum vyklizeno

Zelení na radnici zase jednou předvedli, pro koho pracují.

Ve čtvrtek 11. ledna 2018 byl v Kreuzbergu vyklizen squat sloužící jako antiautoritářské uprchlické centrum. Chátrající budova Školy Gerharta Hauptmanna byla obsazena během tuhé zimy v prosinci 2012. Primárním účelem bylo zajistit přístřeší uprchlíkům kempujícím v berlínských ulicích. Zpočátku bylo centrum radnicí Friedrichshain-Kreuzberg tolerováno. Byly zde ubytovány stovky lidí. V roce 2014 si zde zaregistrovalo adresu 211 uprchlíků. Se zveřejněním oznámení o plánovaném vyklizení počet rezidentů klesl. Obsazená škola byla také domovem rozličných aktivistických skupin vzdorujících gentrifikaci.

První pokus o vyklizení proběhl už v červenci 2014 na příkaz radnice ovládané stranou zelených. Zabarikádované squatery obléhalo osm dní 1700 těžkooděnců. Čtyřicet uprchlíků obsadilo střechu školy a prohlásilo, že než aby byli vyhozeni na ulici, raději zvolí smrt. Obléhání skončilo, když radnice ustoupila a slíbila, že provede rekonstrukci budovy a udělá z ní oficiální uprchlické středisko s poradenskou službou, kavárnou a prostorem pro kulturní a politickou činnost. Bývalí rezidenti jsou však toho názoru, že se jednalo o strategický ústupek, který nikdy nebyl myšlen vážně.

Aby opět nedošlo k úspěšnému udržení chodu centra, připravila se tentokrát policie na čtvrteční vyklizení už den předem. Ve středu byly v okolí budovy vztyčeny policejní zátarasy znemožňující uprchlíkům a aktivistům zabránit vyklizení budovy. Navzdory masivnímu policejnímu nasazení se v 7:45 dostavilo asi dvě stě lidí, aby vyjádřili solidaritu s obyvateli centra. Na rozdíl od roku 2014 však policie na odhodlaný odpor nenarazila. Posledních jedenáct obyvatel centra vyklidilo svůj domov před zahájením zásahu.

V prohlášení aktivistů k vyklizení budovy stojí: „Hnutí ukázalo, že uprchlíci bojují za status politicky diskriminovaných osob. Jejich úsilí o zviditelnění a požadavky na rovná práva – která jsou jim upírána bílou německou majoritou – povzbudily a zpolitizovaly jednotlivce a celé iniciativy. Kuráž, solidarita a společný politický boj jsou víc potřeba než doposud, tváří v tvář neustálému zpřísňování azylových zákonů, utužování evropských hranic, rasistickému a kapitalistickému vykořisťování a celoevropskému politickému posunu doprava.

Nucené policejní vypuzení squatterů z jejich domova je vyvrcholením dlouhodobého boje obyvatel budovy a jejich podporovatelů proti státem živené politice zelených v Kreuzberku. V rozporu s dohodnutým právem na pobyt byli squateři vyštváni státem, který se snaží nad situací znovu převzít kontrolu: úředníci omezili svobodu pohybu rezidentů a vyžádali si soudní příkaz k vystěhování. Po téměř třech letech získali zelení příkaz k vyklizení, jak si přáli. Tohle nehodláme v tichosti akceptovat. Hnutí uprchlíků nám ukázalo, jak může vypadat produktivní spolupráce mezi poškozenými a jejich podporovateli.“

Zdroj: https://freedomnews.org.uk/berlin-refugee-movement-centre-evicted/


Verze pro tisk 14.1.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy