Anarchistická federace

Francie: studenti a uprchlíci obsadili zámek Tertre

Solidarita v Nantes navzdory politikům, fízlům i náckům…

Od 26. listopadu obývají studenti spolu s uprchlíky v západní Francii budovu zámku Tertre, která náleží univerzitě Nantes. Důvodem k obsazení budovy je jednání zdejšího levicového magistrátu. Navzdory tomu, že ve městě vlastní množství udržovaných prázdných budov, odmítl poskytnout přístřeší uprchlíkům, mezi nimiž se nachází spousta opuštěných dětí. Studenty dále rozlítila tisková zpráva univerzity, která navzdory realitě popírá existenci dětských bezdomovců ve městě.

Akce se neobešla bez pozornosti osob v oděvu jednotného charakteru a těch, na které stejnokroje nezbyly, tedy fízlů a nácků. V pondělí 4. prosince přišel příkaz k vyklizení budovy a očekává se, že se ochránci pořádku brzy postarají o jeho naplnění. V jedenáct večer je však předběhli ti, co úřední dopisy nezasílají. Vylomili dveře, do jedné místnosti vhodili slzný granát, pár lidí zmlátili teleskopickými obušky a na památku si odnesli pěkný transparent.

Nantes je dalším příkladem odhodlanosti francouzských studentů a studentek, kteří se nehodlají vézt na šovinistické vlně politického hlavního proudu a hysterické vlně světa virtuálního. V uplynulých týdnech došlo k podobným akcím i v Lyonu a Marseilles. Francouzský stát kriminalizuje bezdomovce a uprchlíky. Policie i v mrazivém prosincovém počasí vyklízí nelegální osady, rozbíjí improvizované chatrče, zapaluje stany a jejich bezprizorní obyvatele poté, co jim dopřeje dávku slzného plynu, vyhání do ulic. Francouzské zbrojovky si mnou ruce a počítají zisk z chaosu na Blízkém východě.

 

Zdroj: https://freedomnews.org.uk/nantes-students-and-refugees-occupy-the-castle-of-tertre/


Verze pro tisk 10.12.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy