Anarchistická federace

Prohlášení CNT ke katalánskému referendu

Překlad stanoviska španělských anarchosyndikalistických odborů

CNT

Místní odbory CNT v Katalánsku a na Baleárských ostrovech veřejně vyjadřují svou podporu sebeurčení katalánského lidu.

Jako anarchosyndikalisté si nemyslíme, že politické reformy v rámci kapitalistického systému mohou naplnit naši touhu po sociální změně, která by přesunula výrobní prostředky a produkci do rukou pracujících. Proto se naše každodenní boje nezaměřují na vytváření nových států či podporu parlamentních iniciativ.

Přesto se nemůžeme dívat stranou, když stát napadá a utlačuje obyčejné lidi. V případě Katalánska španělský stát odložil masku a projevil se jako autoritářský nástupce Frankova režimu. To jsme mohli při mnoha příležitostech zahlédnout už dříve, příkladem byly reformy zákoníku práce, masové vystěhovávání nezaměstnaných rodin či finanční výpomoc bankám v kontrastu se škrty v oblasti zdravotnictví a vzdělávání. Řadu z těchto věcí přitom zaváděla samotná vláda Katalánska.

Katalánská a baleárská CNT vítá ducha neposlušnosti proti diktátorskému, diskriminujícímu a fašistickému státu a co možná nejsilněji odsuzuje represi proti pracujícím i ty, kteří ji provádějí.

My, muži a ženy z CNT, se společně postavíme na obranu svých ohrožených sousedů a sousedek, což ostatně coby anarchosyndikalistická a revoluční organizace chápeme jako svou povinnost.

 

Zdroj: https://cntlhospitalet.wordpress.com/2017/09/23/comunicado-la-cnt-de-catalunya-balears-ante-el-1-de-octubre/

Další info v češtině: http://a2larm.cz/2017/09/zatah-na-katalansko/


Verze pro tisk 1.10.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy