Anarchistická federace

Anarchisté 12. června v Rusku

Po celém Rusku proběhly v pondělí 12. června protestní akce proti korupci, organizované stoupenci opozičního lídra Alexeje Navalného. Účastnili se jich také anarchisté.

Petrohrad

V pondělí 12. června se opozice opět pokusila uspořádat masový protest. V Petrohradu se lidé měli sejít na Martově poli v centru města, ale na tomto místě nebyla demonstrace povolena. Podle různých odhadů sem přišlo několik tisíc lidí, na které čekaly tisíce policajtů. „Revoluci se to nepodobá,“ řekla petrohradská anarchistka T. „Nad náměstím létala velká žlutá nafukovací kachnička (která symbolizuje protestu proti domku pro kachny v letním sídle premiéra Dmitrije Medveděva), policajti se každou chvíli vrhali mezi lidi a někoho vytahovali z davu, lidé utíkali a zase se scházeli. Křičeli „Putin zloděj“, zpívali písně Viktora Coje. Jeden člověk vyšplhal na lampu a mluvil o právech gayů v Rusku… Byli tu pravičáci i levičáci, nacbolové, anarchisté, liberálové a vůbec lidi všeho věku.“

Člověk s LGBT vlajkou se stal hrdinou dne. Mluvil o tom, že homofobie je také způsob, jak rozdělovat lidi, mluvil o pronásledování gayů v Čečně. Lidé jeho řeč podpořili, a když mu náckové sebrali duhovou vlajku, snažili se mu ji vrátit zpátky. Jenže to nešlo – náckové spolu s policajty aktivistu obklíčili.

Bylo zadrženo přes šest set lidí.

Ve srovnání s březnovými protesty byly možná tyhle pro vládu méně nečekané a méně masové. Jeden z anarchistů je zhodnotil následovně: „Vláda měla náskok, opozice prošvihla hype. Teď může na youtube nasbírat mnohamilionové publikum, ale mediální efekt je krátkodobý… Navalnyj a spol. se prostě ukázali jako jediní, kdo v tomto žánru zkusil uspět, ale co budou dělat dál, jak budou zvedat sázky?“ Z tohoto pohledu lze hodnotit protesty 12. června 2017 jako porážku, a jestli byla taktická nebo strategická, se uvidí v nejbližší době.

Text letáku, který rozdávali na demonstraci petrohradští anarchisté:

Za skutečné změny!

Nevyšli jsme do ulic proto, abychom se stali pěšáky v cizí hře nebo drobnou mincí v machinacích politiků. Ti se nám snaží vnutit osud bezmocných a nesamostatných mas a demokratické hry leda tak na pískovišti.

Změň systém, ne osobu na trůně. Namísto prezidenta, poslanců a úředníků potřebujeme přímou účast každého člověka na společenské správě. Namísto oligarchů a kapitalistů potřebujeme spolupráci a společenskou kontrolu.

Musíme a můžeme najít formy života, kde byrokracie a korupce nebudou možné. K tomu je třeba změnit ekonomický a politický systém.

Nežijeme v iluzi o okamžitém vykořenění současného řádu. Ale také nevěříme na polovičatost, jakou nabízejí politické organizace. Změnit situaci dnes znamená najít lidi stejného smýšlení, organizovat se se sousedy, kolegy v práci, přejít k přímé samosprávě.

Nepotřebujeme prezidenta, úředníky a poslance, kteří neplní naše přímé úkoly a které nelze kdykoli odvolat. Naše řešení je samospráva. Tvým kandidátem ve volbách jsi ty sám!

 

Irkutsk

Na náměstí Práce v Irkutsku se 12. června sešlo asi jeden a půl tisíce lidí. Ve městě bylo třicet nad nulou, takže část lidí nestála u tribuny, ale schovala se do stínu. I když se těmto protestům často říká mítinky stoupenců Navalného, většina řečníků nemluvila o Navalném, a dokonce ani o odhalování korupce, ale o sociálních problémech – nízkých mzdách, problémech s bydlením, barbarském kácení lesů atd.

Anarchisté nepřišli na mítink, aby podpořili ústředního adepta na ruský trůn, ale aby vyzvali lidi, aby sami bojovali za své zájmy a nečekali na „lepšího cara“. Plakát anarchistů hlásal: „Moc rodí korupci. Bojuj za svobodu, ne za pány!“

Mezi řečníky byl člen Hnutí irkutských anarchistů Dmitrij Litvin, který je stíhán pro urážku citu věřících. Upozornil přítomné, aby brzy ráno neotvírali dveře, když se na otázku, kdo je tam, ozve, že jsou to sousedi zdola, které jste vytopili. On je v takové situaci otevřel a do bytu mu vtrhla policie.

Anarchisté na akci rozdali stovky letáků.

 

Moskva

V Moskvě se protestovalo současně na dvou místech – na třídě Sacharova a v Tverské ulici. Na prvním místě byla akce úředně povolena, na druhém ne.

Na třídě Sacharova se podle úředních informací sešlo asi 1800 lidí. Řečníci obvinili primátora a vedení města z korupce a ze špatného vztahu k občanům. Policie zadržela lidi s plakáty s přeškrtnutou podobiznou primátora Sobjanina.

Tverská ulice byla uzavřena kvůli festivalu Doby a epochy. Okolí obsadila policie. Podle médií se protestů účastnilo asi deset tisíc lidí. Skandovali „Rusko bez Putina“, „Svobodu politickým vězňům“, „Medveděv před soud“ apod. Policie se pustila do zatýkání půl hodiny po začátku a lidi si vytahovala z davu. Zajímali ji zejména ti, kteří skandovali, drželi plakáty nebo ruské vlajky. Jednoho člověka zadrželi za to, že kouřil. Jiného zkopali do bezvědomí, do ležících lidí mlátili obušky, stojícími mlátili o policejní antony. Nakonec vytlačili lidi směrem ke stanici metra, nakupující nepouštěli z obchodů, cestující nesměli z metra.

Zadrženo bylo přes osm set lidí a nejméně dva byli obviněni z použití násilí proti veřejnému činiteli.

 

 

Zdroje:
https://avtonom.org/freenews/na-revolyuciyu-eto-ne-pohozhe-piterskie-anarhisty-ob-akcii-12-iyunya
https://avtonom.org/news/miting-12-iyunya-v-irkutske
https://avtonom.org/freenews/antikorrupcionnye-protesty-v-moskve


Verze pro tisk 15.6.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy