Anarchistická federace

Běloruská zkušenost na bookfairu

V rámci 5. anarchistického knižního festivalu vás zveme na program zaměřený na situaci v Bělorusku. (AKTUALIZOVÁNO)

bookfair

V předešlé upoutávce jsme upozornili na knižní novinky, které na letošní ročník anarchistického bookfairu připravilo Nakladatelství AF. Je mezi nimi také Deník konfidenta popisující spolupráci ekologického aktivisty s běloruskou státní policií KGB. Během přípravy této knihy jsme se rozhodli udělat ze zkušeností s represivním aparátem Běloruska samostatný bod festivalového programu. Co na návštěvníky tedy vedle premiéry zmíněné knihy čeká?

Vězeňský systém v Bělorusku

Již v pátek od šesti večer se můžete těšit na zahřívací kolo bookfairu, které proběhne ve spolupráci s Anarchistickým černým křížem. Náš kamarád, který strávil několik let v běloruském vězení, bude vyprávět o tom, jak funguje vězeňský systém v jedné z posledních diktatur v Evropě, čím zadržení a odsouzení musí projít, ale také o neformálních pravidlech, hierarchii a kastovním systému za zdmi věznic. Řekne také něco o legislativě, kterou běloruský stát používá proti politickým vězňům. Po krátké přednášce bude prostor pro otázky a vyprávění o zkušenostech z tohoto temného prostředí.

Běloruští anarchisté na hrotu sociální vzpoury

V sobotu od tří odpoledne (BUDE TO JIŽ OD 12.00!!!) se zaměříme na současnou situaci v Bělorusku, které letos na jaře zažilo největší sociální protesty od 90. let. Tentokrát se neomezily jen na hlavní město a konaly se takřka na všech významnějších místech země. A tak se snad poprvé od povolebních nepokojů roku 2010 běloruský autoritářský režim strachuje o svou budoucnost. Je ovšem připraven použít jakékoli prostředky k tomu, aby zabránil revolučnímu vývoji. Významnou úlohu v masových protestech hrají běloruští anarchisté, které už zase postihly represe. O charakteru a průběhu protestů přijde besedovat běloruský emigrant Max Ščur a host z předešlého večera.

Abychom udrželi trochu napětí, nebudeme zatím jméno našeho běloruského kamaráda prozrazovat, řekneme jen, že čtenářům anarchistických periodik a webů nebude rozhodně neznámé. V rozhovoru, který s ním připravujeme do příštího čísla anarchistické revue Existence se k nedávným protestům vyjádřil: „Osobně jsem nemohl uvěřit tomu, že se dožiju chvíle, kdy budou na jednom z hlavních náměstí Běloruska anarchisté skandovat ,Černý prapor nechme vlát, hlavní nepřítel je stát!‘ a kolem nás budou stát obyčejní lidé a tleskat. Obecně na sebe anarchisté strhli pozornost občanské společnosti i tisku, kterou měla dříve tradiční liberální a nacionalistická opozice. Někde, jako například v Brestu, dokonce iniciovali protestní pochod městem. Za tohle všechno přišly další represe.“

KollaGeBrut

V rámci představení knihy Sergeje Gavrilina Deník konfidenta budou vystaveny barevné tisky originálních neuměleckých koláží, kterými je kniha ilustrovaná. Koláže Kateřiny Kohoutové a Maxe Ščura bude možné zakoupit a přispět tak na Kliniku.


Verze pro tisk 11.5.2017 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy