Anarchistická federace

Derby s veganským burgrem

Report z desátého ročníku turnaje Fotbal proti rasismu, který se odehrál 5. a 6. května ve Věžničce u Jihlavy.

Fotbal proti rasismu

„Nyní považujeme pořádání Fotbalu proti rasismu za zásadnější než kdy dříve vzhledem ke vzrůstajícím nenávistným a xenofobním náladám mezi lidmi – vyhrožovaní lidem, kteří pomáhají uprchlíkům a uprchlicím, vytváření seznamu vlastizrádců a vlastizrádkyň, zneužívání hájení práv žen k obhajobě islamofobního postoje, přitvrzující represe ve jménu hájení evropských hodnot, neschopnost médií o tom všestranně informovat a jednoduše odmítání pomoci lidem ve velmi těžké životní situaci. S tím nesouhlasíme a nehodláme se s tím smířit.“ Tak uvedli organizátoři další ročník fotbalu proti rasismu ve Věžničce u Jihlavy.

Jelikož se letos konal již podesáté, nemohla na něm AF chybět. Ani tento rok při turnaji nepršelo. Účast byla hojná: diváci všeho věku fandili bojovným týmům Buzerum, Hbité nožky, Bolavý hnáty, Bramborians, Gottwald Platz a dalším. Anarchistická federace letos výjimečně nesestavila tým, ale významně se podílela na (pro)hře družstva Bůh bydlí zde. Diváky zaujalo exhibiční kurví derby, které sehrály týmy Starý mexický kurvy a Velrybí kurvy. Cenu za nejlepší dresy získal tým FC Starý světový řád.

Juniorské utkání mezi týmy Brazilští tygři a Černý dráp bylo podle jedné z hráček „hustý“. „Dostala sem do břicha,“ okomentovala tvrdý zápas s nejvyšším nasazením další z fotbalistek.

Následoval bohatý kulturní program, který navázal na páteční vystoupení Stolen Lives, Dáši von Flaši a dalších. Hnus umírající v sobotu zaujal skoro nejvíc, ale v těsném závěsu byly dokumenty o uprchlících a lidech bez domova. I při partyshit afterparty DJ Dadyše se bylo možno stále občerstvit veganským občerstvením.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)