Anarchistická federace

Zinfest Brno

Report z „festivalu fanzinů z československé podzemní punkové scény“

Zinfest Brno

V sobotu 22. dubna se v brněnském Bajkazylu uskutečnil první ročník zdejšího Zinfestu. Ten se měl stát prostorem pro setkání jak tvůrců a tvůrkyň tištěných samizdatů a jejich fanoušků, tak lidí, kteří se s tímto zásadním DIY médiem teprve seznamují. A povedlo se to na výbornou.

Ačkoliv akce vycházela primárně z HC/punkové scény, kde se fanzinům daří tradičně nejlépe, zvány byly ziny všech subkultur a taky DIY distribuce, které se zinům věnují jenom okrajově nebo vzdáleně. Místo tak dostal i stánek Nakladatelství Anarchistické federace, který pomyslně uzavíral opravdu širokou paletu zúčastněných tiskovin: různá byla míra, do které byla v zinech kromě kultury zapojena i společenská nebo politická témata (některé se dokonce obešly zcela beze slov); k mání byly téměř profesionálně působící časopisy s barevnou křídovou obálkou a stejně tak několikastránková dílka sázená klasickou metodou „vystřihni&přilep“ a množené na kopírce; na některých se podílela větší tvůrčí skupina a další byly čistě osobní výpovědí autora nebo autorky… V průběhu odpoledne, s blížícím se koncertem, přibyla i distra s hudebními nosiči.

Nemálo výtvorů bylo na místě prezentováno přímo autory (některé si zde dokonce odbyly premiéru), takže se jim mohlo dostat kýžené odezvy, což je věc, která oproti jiným formám umění chybí u výroby tiskovin asi nejvíce. Celé odpoledne se neslo ve velmi družném duchu a moc mile překvapila vysoká účast jak vystavujících, tak i návštěvníků. Ti naplnili Bajkazyl téměř k prasknutí, takže se některé stánky musely tísnit v dosti provizorních podmínkách a lidem se nedostávalo místa k posezení a klidné diskusi.

Kromě této drobné vady na kráse však není prvnímu brněnskému Zinfestu co vytknout, takže nezbývá doufat, že se dočkáme dalších pokračování této příjemné akce a snad i v prostorách, které její potenciál rozvinou naplno.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy