Anarchistická federace

Svobodu běloruským anarchistům!

Mezinárodní projevy solidarity s anarchisty a všemi protestujícími v Bělorusku

Moskva

26. března anarchisté v Moskvě hodili na velvyslanectví Běloruska dýmovnice. Při další solidární akci vyvěsili na plot běloruského velvyslanectví v Moskvě transparent s nápisem „Svobodu běloruským anarchistům“.

V Minsku a dalších městech lidé protestují proti zákonu o příživnictví, který má odírat obyčejné lidi ve prospěch příživníků státní elity Běloruska. Přitom Lukašenko a jeho patolízalové nejen zatěžují lidi novými daněmi, ale ještě povýšeně označují ty, na jejichž úkor existují, za příživníky.

Lukašenkův systém neposlouchá názor lidí, a raději je potlačuje silou, jak ukazuje nejnovější vlna represí. Anarchisté a další odpůrci režimu jsou zatýkání a trestáni.

My anarchisté Moskvy chceme vyjádřit svou solidaritu s anarchisty a lidmi Běloruska!

Svobodu běloruským anarchistům!

Ne zákonu o příživnictví! Ne diktatuře! Ne represím!

Naše síla je v solidaritě a společném boji!

 

Petrohrad

O několik dní později v Petrohradě na mostě Alexandra Něvského brzy ráno vyvěsili anarchisté transparent s nápisem „Svobodu běloruským lidem!“ na znamení solidarity se zatčenými protestujícími a anarchisty v Bělorusku.

Nadchl nás boj běloruských lidí proti Lukašenkově diktatuře. Bez ohledu na všechny represe lidé dál bojují proti tyranii a lži. Doufáme, že události v Bělorusku budou jiskrou, která probudí i lidi v Rusku.

Společně proti diktatuře!

Svobodu politickým vězňům!

 

Berlín

28. března proběhla u velvyslanectví Běloruska v Berlíně solidární akce s běloruskými anarchisty a všemi lidmi, kteří trpí v důsledku násilí běloruského státu. Akce se konala kvůli obrovské vlně represí následující po protestech proti dani z nezaměstnanosti a proti vládě, které probíhají v zemi už více než měsíc. Běloruská vláda pro potlačení protestů užívá individuální pronásledování politicky a sociálně aktivních lidí a do ulic posílá tisíce těžkooděnců.

Dnes jsme přišli k velvyslanectví Běloruské republiky, abychom vyjádřili solidaritu a přání odvahy a odhodlání v tomto obtížném období běloruským anarchistům a anarchistkám, jak těm zavřeným, tak těm, kteří jsou na svobodě. Chtěli bychom také vyjádřit solidaritu všem lidem v Bělorusku, kteří jsou vystaveni státním represím.

Víme, v jak složité situaci se nacházíte. Víme o pokutách, svévolném zatýkání, trestech, mlácení. Víme o lživé propagandě, kterou proti vám šíří běloruský stát. Chápeme, v jak obtížné situaci jste teď, když vrcholí represe, zvláště ve chvílích, kdy jsou lidé u vás bez rozdílu vystaveni nátlaku i za projev solidarity a pomoci. Nikdy k tomu nebudeme lhostejní.

Věříme, že vás nezlomí a vytrváte.

Solidarita nezná hranic!

Říkáme ne nesnesitelné diktatuře a jsme solidární s vězněnými anarchisty a anarchistkami a se všemi lidmi v Bělorusku, kteří jsou vystaveni represím.

Požadujeme okamžité propuštění všech politických vězňů a odstoupení diktátora Lukašenka.

 

Rojava

Anarchistický oddíl Internacionální revoluční lidové partyzánské síly (IRPGF) natočil video k vyjádření solidarity s anarchisty v Bělorusku, kteří se aktivně zapojili do lidových protestů v této zemi. Mnohokrát byli a opět jsou terčem represí diktátorského režimu Lukašenka.

Proto anarchisté při bojové přípravě použili jako terč portrét diktátora Lukašenka.

Alexandře Lukašenko, vládl jsi lidem Běloruska 24 let. Používal jsi svůj represivní státní aparát převzatý z autoritativní sovětské minulosti, abys lidem prodloužil tento zlý sen. Od 15. března ty a tví paraziti (byrokrati, policie a špioni) zahájili kampaň primitivního teroru proti lidem a zvlášť proti anarchistům, kteří bojují za spravedlnost pro všechny. Solidarita je zbraní lidu. A my jako anarchisté vedeme boj přes všechny hranice a zdi. Z toho důvodu jsi dnes naším terčem.

IRPGF, nedávno vytvořená anarchistická partyzánská část YPG v Rojavě

https://www.youtube.com/watch?v=dGMrEChvOR0

 

Zdroje:

https://revbel.org/2017/03/moskva-aktsiya-solidarnosti-s-zaderzhannymi-anarhistami/

https://revbel.org/2017/04/aktsiya-solidarnosti-v-moskve/

https://revbel.org/2017/03/aktsiya-solidarnosti-v-sankt-peterburge/

https://revbel.org/2017/04/aktsiya-solidarnosti-v-berline-28-marta/

https://revbel.org/2017/04/iz-rozhavy-v-belarus-solidarnost-s-anarhistskimi-zaklyuchyonnymi/


Verze pro tisk 5.4.2017 7.4.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)