Anarchistická federace

Podporu stávkujícím!

Anarchistická federace vyjadřuje svou podporu stávkujícím řidičům veřejné dopravy a zaměstnancům fabriky Mitas.

Zaměstnanci zlínské továrny na pneumatiky Mitas plánují v úterý 11. dubna na několik hodin zastavit výrobu, aby tak podpořili svůj oprávněný požadavek na navýšení mezd. Ty se totiž pohybují v průměru okolo 14 000 korun, které vedení podniku nechce zvýšit navzdory ziskům firmy pohybujícím se kolem miliardy korun ročně. Kapitalistická logika firmy je jednoznačná: co největší zisky při co nejmenších nákladech. A tak i přes velké zisky v kapsách vlastníků pracují zaměstnanci za směšné mzdy.

Další stávka, tentokrát celorepubliková, proběhne o několik dní dříve, a to 6. dubna. Vyhlásil ji Odborový svaz dopravy, protože se v některých krajích stále nepodařilo dohodnout na navýšení plateb dopravcům. Stávka je důsledkem dlouhodobé neochoty hledat řešení ze strany některých krajů. Zdá se, že politici rádi řídí své úřady jako firmu, což znamená co nejnižší náklady bez ohledu na to, jaký dopad to má na pracující. Dopravci jsou v soutěži o získání smlouvy s kraji nuceni nabídnout co nejnižší cenu, což se následně neodrazí jinde než na platech řidičů.

Jedním z projevů kapitalistického pořádku je tzv. pracující chudoba, to znamená, že i když dřete od nevidím do nevidím, stále jste po zajištění životních potřeb sebe a své rodiny na nule nebo se chytáte do dluhových pastí. Pracující jsou nuceni zasvětit své životy tvorbě profitu svých zaměstnavatelů. Chtít důstojnější ohodnocení své dřiny, je to nejmenší, co mohou požadovat. A mohou si být jisti, že anarchistky a anarchisté stojí na jejich straně.

Pokud chcete stávkujícím vyjádřit podporu, můžete to udělat třeba výlepem plakátů, které jsme při této příležitosti připravili – ke stažení ZDE.

Související odkazy:
http://a2larm.cz/2017/04/odborari-zlinskeho-mitasu-ohlasili-stavku/
http://a2larm.cz/2017/03/hrozi-nepokoje-rika-odborar-pripravujici-stavku/
http://denikreferendum.cz/clanek/24955-autobusy-6-dubna-nevyjedou-shodly-se-odbory-po-krachu-jednani-s-kraji


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)