Anarchistická federace

Náckové zalezli do děr

Report od anarchistek a anarchistů, kteří se 11. března 2017 zúčastnili bratislavské antifašistické mobilizace + VIDEO

Bratislava

V sobotu 11. března 2017 se v Bratislavě v reakci na avizovaný pochod neonacistů konala antifašistická demonstrace. Tak jako minulý rok se jí zúčastnila i početná výprava česky mluvících antifašistů a antifašistek, včetně zástupců Anarchistické federace.

Akce odstartovala hodinu po poledni na Náměstí SNP, kde se sešlo okolo 2000 demonstrujících. V davu byla na transparentech k vidění nejrůznější hesla („Nacionalizmus nie je riešenie!“, „Zbúrame vaše ploty!“), často parodující motta slovenských fašistů, jako například naše oblíbené „Za národ? Ani za Boha!“. Na místě zaznělo několik proslovů, mimo jiné promluvil maďarský levicový teoretik Gáspár Miklós Tamás (VIDEO) nebo feministická aktivistka Dana Vitálošová (VIDEO) . Za zmínku také stojí skvělý proslov Iniciativy bratislavských antifašistov a antifašistiek (VIDEO). Projev za Iniciativu Ne rasismu! přečetli česky mluvící antifašistka a antifašista (přepis ZDE). A výzva k organizování se při vzájemné spolupráci proti fašistické hrozbě, zakončená zvoláním „Smrt fašismu! Smrt patriarchátu!“, byla odměněna i mohutným potleskem.

Fašistická organizace Slovenská pospolitosť, která si chtěla tento rok tradičně připomenout založení slovenského fašistického státu, svou akci poprvé po 14 letech zrušila, a tak k původně plánované antifašistické blokádě nakonec nedošlo. Oznámení organizátorů, že ulice Bratislavy dnes budou pouze antifašistické, vyvolalo u přítomných nadšení. A uvolněná atmosféra panovala po celou dobu konání akce.

Rozmanitý dav se po proslovech vydal na pochod městem. V jeho čele šel radikálně levicový blok s vlajkami Antifašistické akce a černo-rudými prapory. Skandovala se klasická antifašistická i antikapitalistická hesla (na což si později na sociálních sítích nezapomněli pravicověji naladění účastníci postěžovat) jako „Alerta Alerta Antifascista“, „No pasaran“, „A-Anti-Antikapitalista“ či „Antifa, naše ulice, naše města!“. Okolo procházející pán v tričku se slovenskou vlajkou a maskáčích měl na to, komu patří ulice a města, trochu jiný názor, který dával pokřikováním najevo. Žádnou jinou známku nesouhlasu jsme však po zbytek dne nezaznamenali.

Po celou dobu pochod doprovázel samba band, do něhož se mimo jiné zapojil i člen místní známé punkové kapely RozpoR. Za jeho rytmu dorazil průvod až k památníku obětem holocaustu, kde organizátoři promluvili o nutnosti boje proti kapitalismu a budování antifašistických solidárních struktur.

Večer v klubu A4 proběhla ještě afterparty s jednoznačným názvem „Love music – hate fascism“, kde zazněl hip-hop, rap i techno. Na místě byly k dostání publikace Nakladatelství Anarchistické federace jakož i dalších organizací.

Celý den považujeme za velmi vydařený a těšíme se na další (mezinárodní) spolupráci. No pasaran!

VIDEO


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy