Anarchistická federace

A3: Ženy sobě

To, že se slaví MDŽ, ještě vůbec neznamená, že mají ženy vyhráno. Stahujte, tiskněte a šiřte březnové číslo nástěnných novin A3!

A3

Osmého března jsme si připomněli Mezinárodní den žen. Pro mnohé tento svátek nic neznamená, někdo ho okrajově registruje. Někteří muži jsou v tento den k ženám pozornější a nemálo žen je takovým chováním potěšeno. Jenže realita většiny žen byla stejně všední a často frustrující.

I v tento den musely projít kolem bezpočtu reklam s vyšpulenými vnadami počítačově upravených modelek, kterými (zpravidla) muži určují, ba přímo diktují požadavek na ideální ženský vzhled a věk. Byly tak nepřímo konfrontovány s tím, že jsou buď málo hubené, málo atraktivní, nebo moc staré či moc chudé, aby mohly být jako z reklamy.

I v tento den byl v průměru důchodkyním vypočítán menší důchod než stejně starým důchodcům, a to bez ohledu na to, že dřely celý život stejně, nebo ještě víc. I v tento den měly ženy menší možnost dostat se na vyšší pracovní pozice než muži a v průměru měly za stejně odvedenou práci o 22 procent nižší mzdu. I v tento den muselo nemálo žen dřít na znevýhodněných pracovních pozicích se sníženým úvazkem či na dobu určitou nebo na brigádě, protože jim mzda v hlavním pracovním poměru nedostačuje.

I v tento den se třetina matek samoživitelek pohybovala na hranici chudoby, zatímco polovina plátců výživného ho nezaplatila. I v tento den si 38 procent žen s sebou nese starší či čerstvou zkušenost s domácím násilím. A i v tento den si zabedněná a krátkozraká třetina obyvatel České republiky myslí, že za znásilnění nese zodpovědnost sama znásilněná žena.

I tento den na celoplanetární úrovni vykonávaly (mnohdy v otřesných pracovních podmínkách) ty nejhorší a nejhůře placené práce, na kterých stojí globální ekonomika, právě ženy. I v tento den se většina žen musela zároveň věnovat neplacené práci v domácnosti, při péči o děti a o rodiče.

Na mnoha místech ale letošní Mezinárodní den žen nabyl i nevšedních podob, a to v případech, kdy se ženy rozhodly ozvat, že není důvod oslavovat, jak by se patřilo v případě důležitého a trvalého vítězství. Naopak pozvedly hlas, aby zdůraznily, že je v případě práv žen stále za co bojovat. Nejvýraznější kampaní tohoto dne se stala „Globální stávka žen“, jejíž hnací silou bylo rostoucí hnutí za ženská práva ve Spojených státech. Tomu se dokonce podařilo den po inauguraci Donalda Trumpa dostat do ulic amerických měst několik milionů protestujících. Právě nový americký prezident se stal symbolem tupého šovinismu, který v ženách vidí především objekty své oplzlosti.

I v tento den si lidé na mnoha místech, včetně Prahy, připomínali kořeny tohoto dne, které jsou spojeny s rokem 1908, kdy se konala masová demonstrace newyorských šiček za lepší pracovní podmínky a volební právo.

I v tento den protestovaly ženy v Polsku proti tmářství tamní bigotní vlády ultrapravicové strany Právo a spravedlnost, která podniká kroky za absolutní zákaz potratů, ruší sexuální výchovu a ztěžuje přístup k antikoncepci (zatímco Viagru umožňuje získat bez receptu). I v tento den proběhly protesty proti zákazu potratů v Irsku.

I v tento den bylo potěšující sledovat, že protestující ženy netrpí jednostranností a svůj boj dávají do souvislosti s dalšími zápasy. Nebylo proto výjimkou slyšet projevy vystupující proti sociální nespravedlnosti, která je neodmyslitelnou součástí kapitalismu. Nebylo výjimkou slyšet projevy solidarity s mnohonásobně více vykořisťovanými ženami z různých koutů tzv. třetího světa. Nebylo výjimkou naslouchat výzvám k jednotnému postupu za práva žen, etnických, sexuálních a náboženských menšin, stejně jako za ochranu přírody a klimatu a proti neoliberálnímu deformování zdravotnictví a školství, které ve svém důsledku znemožňuje přístup sociálně slabým.

My, anarchistky a anarchisté, považujeme boj za práva žen za nedílnou součást našich emancipačních snah a našeho boje za svobodu, rovnost a samosprávu. A to „v tento den“ i jakýkoli jiný.

 

A3 (březen 2017) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, lepte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Verze pro tisk 15.3.2017 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)