Anarchistická federace

Francie: Všichni nenávidí policii

Protesty proti policejnímu násilí se už měsíc nezastavily.

Protesty, které začaly v reakci na policejní brutalitu, pokračují v Paříži studentskými blokádami lyceí. Ve čtvrtek 23. února navíc demonstrovalo v ulicích hlavního města asi tisíc mladých lidí.

Protesty do ulic svolaly antifašistické organizace. Vzhledem k tomu, že se demonstrovalo pod heslem „Všichni nenávidí policii“, represivní složky se pilně snažily ukázat proč. Použily slzný plyn a prováděly zadržení demonstrujících.

Souběžně probíhala úplná blokáda šestnácti lyceí a částečná blokáda dvanácti škol v různých pařížských obvodech. Vedení škol reagovalo všelijak, někde se snažili shromáždit a mít pod kontrolou studenty, které podezřívali z úmyslu protestovat, jinde si pozvali ke škole těžkooděnce.

 

 

Protestovalo se i v dalších městech. V Montpellier došlo ke střetům s policií, zastavení dopravy a zatýkání už 20. února. Velmi podobný průběh měla také demonstrace ve čtvrtek 23. února.

Protestní akce a střety s policií nepřestaly od chvíle, kdy byl 2. února na pařížském předměstí policajty zmlácen a znásilněn dvaadvacetiletý Théo. V sobotu 18. února protestovaly proti policejnímu násilí po celé Francii tisíce lidí. V sobotu 4. března se má uskutečnit pochod za spravedlnost a důstojnost.

 

 

Podrobnosti ZDE a ZDE.


Verze pro tisk 1.3.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)