Anarchistická federace

Chátrám kvůli spekulacím

Zpráva o symbolické squaterské akci v Brně.

Brno

V neděli 19. února podnikl mladý squaterský kolektiv z Brna svou první symbolickou akci, během níž upozornil na chátrající objekt Dělnického domu ve Spolkové ulici. Na budovu byla vyvěšeny transparenty „Prázdné domy, mrtvé město“, „Chátrám kvůli spekulaci již od 2004“ a „Obsaď a žij“.

Dům, který sehrál už na konci 19. století důležitou roli při formování dělnického hnutí (roku 1899 se stal centrem 12 000 dělníků stávkujících za zkrácení pracovní doby) a po roce 1989 se stal útočištěm brněnské klubové scény, byl roku 2004 prohlášen za kulturní památku. V současné době však chátrá ve vlastnictví firmy Majordomus, která má vazby na nechvalně proslulou společnost Bytasen spojovanou se zpronevěrou ve výši 119 milionů z rozpočtu městské části. Poté co se firmě Majordomus nepodařilo zrušit statut kulturní památky, nechává Dělnický dům (pravděpodobně záměrně) chátrat.

Dům jsme symbolicky obsadili a alespoň na pár hodin jsme do jeho zdevastovaných zdí opět vnesli život. Po veganské večeři následoval kulturní program v podobě hudební produkce vlastní i reprodukované, a světelná show. Cílem však nebyla prvoplánová zábava, ale poukázání na skutečnost, že zatímco v Brně panuje bytová krize a hlad po prostorech pro alternativní kulturu, přímo v centru města ziskuchtiví spekulanti nechávají chátrat celé domy, které by mohly dále sloužit všem obyvatelům města.

 

Související odkaz:
http://denikreferendum.cz/clanek/24713-chatrajici-delnicky-dum-v-brne-symbolicky-obsadili-aktiviste


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)