Anarchistická federace

A3: Dálnice do pekla

Trump uspíšil nezprostředkovaný přístup byznysu k vládě. Hádejte, kdo to zase odnese. Stahujte, tiskněte a šiřte únorové číslo nástěnných novin A3!

A3

Tentokrát se vydáme do Spojených států, kde to doslova vře. Nový prezident si z Oválné pracovny Bílého domu udělal trůnní sál a za přitakávání svých rádců z bankovních, petrolejářských a zbrojařských kruhů a ultrapravičáckých ideologů direktivně posouvá zemi mílovými kroky zpět do minulých století.

Jak je možné, že se takový člověk vůbec dostal tam, kde je? A opravdu si ho většina Američanů přála mít v čele? Pravdou je, že 40 % lidí zůstalo doma, protože se buď nedokázali rozhodnout, co je pro ně z těch dvou nabídek Clintonová, Trump menším zlem, nebo už dávno pochopili, že tihle lidé za jejich zájmy určitě bojovat nebudou, i když se tím do omrzení zaštiťují. Ti protřelejší ale dávno vědí, že jen ovce potřebují své vůdce a v nabídce jsou dva vlci. Tak proč se něčeho takového účastnit.

Clintonová byla volbou pro stávající status quo. Tedy jít stále tou samou cestou, lemovanou billboardy s usměvavými tvářemi, za nimiž se tak jako tak skrývají zájmy velkých korporací. Kdo chtěl naznačit, že tohohle už má dost, dostal v tomto systému prezidentské buržoazní demokracie jedinou alternativu – Donalda Trumpa. Milionáře, který si bez ohledu na předpisy sviští po pomyslné dálnici lemované billboardy s jasně rasistickými slogany a polonahými ženštinami, které je třeba chytnout v rozkroku, jak to Trump s oblibou činí. Na konci té dálnice je Eldorádo horních deseti tisíc a při divoké jízdě, která byla odstartována Trumpovou inaugurací, končí všichni ostatní, i ti, kdo ho volili, ve škarpách na jejích okrajích. Prazvláštní volební systém v USA pak zapříčinil to, že Trump získal moc, i když měl o tři miliony hlasů méně než jeho soupeřka. Tuto skutečnost on sám velmi těžce nese, prohlašuje ji za podvod a na jeho vyšetření jmenoval svého člověka, který je zaregistrován hned ve třech volebních okrscích.

Potkat blbce je smůla a může to znepříjemnit den. Ale potkat blbce s mocí je holé neštěstí a může to podstatně znepříjemnit samotný život. Takový člověk může napáchat nedozírné škody a jejich velikost se odvíjí od velikosti jeho moci. A v případě Trumpa je opravdu velká. Navíc je to velkým povzbuzením pro všechny ostatní blbce. Není tedy divu, že v USA raketově narostl počet zločinů z nenávisti a že právě „alternativní pravice“, která má velmi blízko k neonacistům, tleská Trumpově rétorice nejhlasitěji. Její přední představitel Richard Spencer volá bez skrupulí po etnických čistkách. Není také divu, že Trumpovi tleskají malí i velcí autoritáři a že jedním z jeho nejvěrnějších je Miloš Zeman, který se stejně jako jeho vzor nemíní otravovat empatií s trpícími lidmi, s fakty si nedělá při svých výrocích velké starosti a je dalek toho, aby se za své chování někdy omluvil.

Trump hlásal, že udělá Ameriku opět velkou. Že měl ale na mysli jen její velmi úzkou část, je evidentní z obsazení jeho kabinetu. Nejenže lidé v něm jsou neuvěřitelně bohatí, ale tohoto bohatství dosáhli vědomým poškozováním těch nejzranitelnějších obyvatel na Zemi i jí samé. Finanční a průmyslové kruhy, které doposud korumpovaly obě velké politické strany, zřejmě uznaly, že už nepotřebují prostředníky z kasty profesionálních politiků, že budou vládnout přímo. Ve jménu privatizace zprivatizovali i samotnou vládu, kterou teď budou řídit jako firmu (to je nám víc než povědomé). A zažili jste už v nějaké shora řízené firmě demokracii? Asi těžko.

Lidé, kteří už dnes vlastní ohromující většinu světového bohatství (připomeňme, že 8 nejbohatších mužů má stejně jako chudší polovina celého lidstva), si chtějí urvat ještě víc. Elity míří do svého neoliberálního Eldoráda po Trumpově dálnici a každý se jim musí klidit z cesty. V první řadě zastánci práv menšin, práv žen, ochránci přírody, lidé varující před změnami klimatu; politická korektnost, tedy obyčejná slušnost; nepoddajná média, která nechtějí akceptovat „alternativní fakta“, jak označila lži proudící z Bílého domu Trumpova poradkyně… Stejně jako jeho rétorika jsou šílené i Trumpovy činy, například protiústavní zákaz vstupu lidem z některých zemí, včetně dětí a těch, kteří trvale žijí v USA; snaha o zrušení finančních předpisů omezujících jeho bohaté přátele; zrušení zákazu prodeje zbraní duševně postiženým jedincům; zrušení webů informujících o změnách klimatu; obnovení stavby ropovodů přes území původních obyvatel…

Ale je tu i naděje, že by se tahle dálnice do pekla dala zablokovat. Zdá se, že se všichni, kdo nejsou extrémní pravičáci, víceméně sjednocují pod praporem odporu. Jeho prvními vlaštovkami jsou např. „Pochod žen“, kterého se v ulicích severoamerických měst zúčastnilo na dva a půl milionu lidí a několikanásobně tak převýšil účast na Trumpově inauguraci z předcházejícího dne; rozsáhlé protesty na letištích po vydání příkazu k nevpouštění lidí ze sedmi převážně muslimských zemí; pokračující odpor proti výstavbě ropovodů; kroky vědců na záchranu klimatických dat; antifašistické protesty a v neposlední řadě pouliční knockout zmíněného fašouna Richarda Spencera.

A3 (únor 2017) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, lepte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Verze pro tisk 13.2.2017 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy