Anarchistická federace

Brazílie: slzák vs. molotovy

Sociální protesty proti vládní neoliberální ekonomické politice pokračují.

Ve středu 1. února proběhly bouřlivé protesty v Riu de Janeiru. U sídla parlamentu došlo ke střetům mezi demonstranty a vojenskou policií.

Pouliční střety, oheň a barikády jsou odpovědí na očekávané zavedené úsporného balíčku, který postihne oblasti jako zdravotnictví a veřejnou dopravu a samozřejmě námezdní pracující po celé zemi.

Protestní pochod organizovali dělníci a úředníci státního sektoru proti nevyplácení mezd a snižování nákladů. U parlamentu skandovali „Privatizaci řekneme NE!“, „Pryč s prezidentem!“. Když se demonstranti pokusili dostat přes policejní zábrany, byly proti nim použity pepřové spreje, zábleskové granáty a obrněné vozidlo. Černý blok odpověděl molotovy a kamením. Surovost policie rozhořčila demonstranty natolik, že rozbíjeli výlohy. Aktivisté revolučních a studentských skupin postavili barikády z odpadkových kontejnerů.

 

 

V São Paulu pokračuje úřední šikana squatujících rodin. 17. ledna oddíly vojenské policie násilně vystěhovaly sedm set rodin (tedy tři tisíce lidí), kteří vytvořili squaterský kemp na jihu města v São Mateu. Policii uvítaly molotovy, ta použila slzný plyn a zábleskové granáty.

Hnutí pracujících bezdomovců (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto) současně organizuje protestní akce. První z nich proběhla 31. ledna a účastnilo se jí deset tisíc lidí.

 

 

Zdroje:

https://noticias.uol.com.br/politica/ultimas-noticias/2017/02/01/protesto-de-servidores-no-rio-tem-tumulto-e-bombas-de-efeito-moral.htm

https://www.rt.com/news/374009-brazil-protest-molotov-clashes/

http://www.redebrasilatual.com.br/politica/2017/01/em-manifestacao-mtst-exige-agilidade-da-prefeitura-na-area-de-habitacao


Verze pro tisk 6.2.2017 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy