Anarchistická federace

„Všechno je jinak“

Rozhovor o tom, co dnes zbylo z pověstného švédského revolučního syndikalismu

Největší antiautoritářská (syndikalistická) socialistická organizace ve Švédsku se jmenuje Sveriges arbetares centralorganisation (SAC – Ústřední organizace švédských pracujících) a má několik tisíc členů. Ve 30. letech minulého století SAC sjednocovala několik desítek tisíc lidí, což bylo pro 6–7milionové Švédsko úctyhodné číslo, a byla revolučně-syndikalistickým svazem. To znamenalo, že SAC kombinovala tzv. bojové stávky (využívající přímou akci) s bojem za obsazení továren a jejich následnou dělnickou samosprávou. Dnes SAC reprezentuje zcela legální odborový svaz, který v naprosté většině případů dodržuje zákony své země. Z revolučně naladěné minulosti si dnes běžné odbory zachovaly jen černo-rudý anarchosyndikalistický prapor. Následující rozhovor s ruskojazyčným anarchistou žijícím ve Švédsku ve zkratce představuje, jak to se SAC dnes vypadá.

 

 

Ve Švédsku jsou všichni anarchisté v SAC, nebo jsou i výjimky?

A.: Ne, všechno je jinak. V SAC skoro žádní anarchisté nejsou. Anarchisté jsou v jejich mládežnické skupině SUF (Syndikalistiska Ungdomsförbundet – Švédská syndikalistická mládežnická liga), která je v podstatě samostatnou organizací, ale formálně spadá pod SAC.

 

Jsou SUF také těmi odboráři, kteří se důsledně drží čistě zákonných forem stávek a kolektivního vyjednávání s byznysem?

Taková slova dokonce ani neznají, aspoň většina z nich.

 

Čím se tedy SUF zabývá?

To závisí na konkrétním regionu. Jsou tam velmi různí lidé. Na jihu je to mládež, která se prostě schází, rozdávají letáky, chodí na demonstrace. Ve Stockholmu jsou to většinou něco jako hispteři. V některých menších městech tvoří základ místních antifašistických aktivit.

 

 

Jak se SUF staví k činnosti SAC?

Není to moc propojené. Letáky SAC se rozdávají jindy.

 

Čeho se týkají letáky, které dělají lidé ze SUF?

Poslední velká kampaň byla proti volbám. Celý minulý rok až do září. Vyzývali lidi, aby k volbám nechodili: „Volby nemají na nic vliv.“ Takže obsah letáků byl zcela anarchistický.

 

Jinými slovy SUF má blíž k Antifě a různým afinitním skupinám než k SAC. Takže myšlenky revolučního syndikalismu SAC (tedy jak je reprezentovala aspoň historicky) je v principu nezajímají?

V podstatě ne. V takových kategoriích tam lidé neuvažují. Prostě SUF je známá levičácká parta a přicházejí do ní právě kvůli tomu. Ale samozřejmě jsou i lidi, které revoluční teorie zajímají.

 

 

A najde se v celém Švédsku aspoň deset lidí, kteří by dnes považovali za aktuální tehdejší metody boje revolučních syndikalistů?

Deset ano, sto ne. Myslím, že ani padesát by se jich dohromady nedalo.  

 

Ale těch deset je reálných? Organizují se nějak?

Měli noviny Přímá akce, kde se mezi články propagujícími levicový způsob života objevovaly zajímavé materiály na sociálně-třídní témata. Jenže tyhle noviny už nějak dlouho nevyšly.

 

 

Co nějaké radikální ekologické hnutí ve Švédsku?

Je tu strana Zelených a dočasné iniciativy vznikající kvůli konkrétním lokálním ekologickým otázkám, ale obvykle jsou reformistické, velmi umírněné, zahrnují zelené, levičáky, feministy z politických partají.

 

Zdroj:

http://avtonom.org/author_columns/besedy-s-anarhistom-zhivushchim-v-shvecii


Verze pro tisk 16.12.2016 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy