Anarchistická federace

Chceme bydlet!

Zpráva o brněnské demonstraci na podporu lidí ohrožených ztrátou bydlení.

Brno

Více než měsíc po ostravské demonstraci za důstojné bydlení se velmi podobná akce konala v úterý 6. prosince v Brně. Demonstraci „Chceme bydlet“ svolala stejnojmenná iniciativa s cílem „poukázat na praktiky společnosti Dolfin R.E., apelovat na městskou samosprávu s nutností jasného řešení této kritické situace, a především pomoci rodinám, jež se díky těmto spekulantům ocitly v krajní nejistotě a nouzi a hrozí jim, že se ze dne na den ocitnou na ulici.“ Iniciativa požaduje, aby lidé v nouzi získali standardní nájemní smlouvy a s tím i možnost vymanit se z nejistoty. Machinacemi developerů je v Brně aktuálně ohroženo bydlení přibližně pěti set lidí, především sociálně slabých. Developerská firma Fidurock Brno, která koupila nemovitosti od firmy Dolfin R.E., jim totiž nečekaně odmítla prodloužit nájemní smlouvy na příští rok.

Již vyhlášení akce způsobilo, že jednatel Fidurocku přislíbil, že v příštím půlroce nehodlá nikoho vystěhovat. Takovým slibům však není radno důvěřovat, takže na konání demonstrace to nemělo vliv, a v mrazivém podvečeru se před ubytovnou Pohoda na Vlhké ulici sešlo téměř dvě stě lidí, směsice sociálních aktivistů a aktivistek a místních obyvatel ohrožených ztrátou bydlení.

Během úvodních projevů promluvila obyvatelka jednoho z domů, který nyní vlastní Fidurock Brno. Ona i její sousedé mají zkušenosti s praktikami vlastníků: uzavírání krátkodobých smluv, případy nelegálního vystěhování, prakticky žádné vlastní investice do oprav. Další mluvčí zakončila svůj projev slovy: „Není možné žít ve společnosti plné prázdných domů bez lidí a lidí bez domova! Domy lidem!“ Promluvil mj. předseda bytové komise Brna-střed ze Strany zelených.

Následně se za transparentem „Chceme bydlet. Solidární síť“ a za skandování hesel jako „Byty lidem!“ vydal průvod k sídlu společnosti Dolfin. K vidění byly transparenty a cedule „Bydlení je právo“, „Město pro lidi, ne pro zisk“, „Žádné daně do ráje, Dolphine plav do háje“, „Nic než byt!“ nebo „Brno pro všechny“. Akce byla zakončena u Janáčkova divadla tematickou performancí v podání divadla Feste.

Související odkazy:
http://denikreferendum.cz/clanek/24252-pry-boure-ve-sklenici-vody-brnenske-rodiny-se-ale-boji-pravem
http://a2larm.cz/2016/12/fotoreport-demonstrace-chceme-bydlet/


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy