Anarchistická federace

Brazílie: masové studentské protesty

Studenti napříč zemí obsadili stovky škol kvůli chystaným vládním škrtům.

Více než 60 univerzit a 1100 ostatních škol a státních institucí v Brazílii obsadili studenti a zaměstnanci ve školství. Stát se snaží potlačit protest násilně a za pomoci pravicových uskupení vytlačit protestující z obsazených budov.

Od konce září v zemi roste hnutí obsazování škol, institucí a federálních univerzit. Mezi prvními byli studenti středních škol ve státě Paraná, kteří prostetovali proti místnímu „přechodnému“ nařízení 746/2016, jež má za úkol připravit tzv. reformu školství. Následně se protestní hnutí začalo stavět proti plánu změn v ústavě, které by znamenaly zmrazení federálních výdajů v sociální oblasti v celé Brazílii na dvacet let a zahrnovaly by i náklady na základní, střední i vysokoškolské vzdělávání.

Protesty se rozšířily po celé zemi. Zintenzivněly, když byla úprava ústavy potvrzena poslaneckou sněmovnou a předána senátu. Na konci října asamblea za účasti tisíce lidí přijala rozhodnutí obsadit Brazilskou univerzitu, symbol odporu proti vojenské diktatuře. Současně byla zastavena výuka na mnoha školách.

Kromě studentských okupací škol probíhá na téměř čtyřiceti univerzitách stávka technického a administrativního personálu. Stávka začala 24. října proti změnám v ústavě. Přidali se k ní také učitelé na některých vysokých školách. Představitelé odborů se mají sejít v hlavním městě, aby zhodnotili situaci a následující postup.

Vláda využívá k potlačení protestů metody policejního násilí a snaží se studenty zastrašit. Navíc členové pravicových uskupení podnikají útoky na řadu obsazených škol a snaží se odtud protestující vyhnat. Tyto útoky vzrostly po uplynutí ultimata, stanoveného ministerstvem školství k opuštění školních budov. V hlavním městě Brazílii například divoká skupina pravičáků chtěla proniknout do obsazeného vzdělávacího centra Taguatinga a házela dovnitř bomby, dokud jí ráno federální ministerstvo vnitra nenastoupilo na pomoc. Vojenská policie vtrhla do budovy a zatkla přes šedesát studentů.

 

Zdroje:

http://www.andes.org.br/andes/print-ultimas-noticias.andes?id=8455

http://www.aitrus.info/node/4820


Verze pro tisk 4.11.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)