Anarchistická federace

Řecko: squaty a střety

Athénští anarchisté dál obsazují domy a bojují s policií i krajní pravicí.

V Řecku roste počet anarchistických squatů v zanedbaných nebo prázdných domech v athénské čtvrti Exarchia. Podle tamních obyvatel mladí lidé obsazují budovy a využívají je jako centra agitace proti systému. Koncem října byl například obsazen dům v ulici Kallidromiou.

Aktivisté z Anarchistického kolektivu pro obnovu proletariátu obsadili budovu, vztyčili nad ní černý prapor a vyvěsili transparent s nápisem „Třídní solidarita a proletářský odvetný úder proti státu“. Skupina distribuovala letáky s výzvou, aby se místní obyvatelé sešli na společném shromáždění. Vysvětlovali, že pro squat si vybrali čtvrť Exarchii, která je tradičním místem radikálních protestů v řecké historii, včetně povstání na Polytechnickém institutu v roce 1973 proti diktatuře.

 

 

Ve čtvrti celou noc z 29. na 30. října probíhaly střety mezi anarchisty a policií. Skupina protestujících házela na těžkooděnce kameny a molotovy. K ránu policie zatkla jednoho člověka.

 

 

V pondělí 31. října se anarchisté utkali se stoupenci ultrapravice ze strany Zlatý úsvit nedaleko budovy athénského odvolacího soudu, kde se projednává případ členů této strany. Zhruba dvacet protestujících házelo kameny a dříví na fašisty, kteří šli do budovy. Policie zatkla dva lidi. Zároveň se další anarchisté dostali na střechu sousední budovy a pokračovali v házení kamenů na ultrapravičáky.

 

 

Zdroje:

http://www.ekathimerini.com/213229/article/ekathimerini/news/anarchist-squats-spread-in-exarchia

http://www.ekathimerini.com/213244/article/ekathimerini/news/police-units-attacked-with-firebombs-in-exarchia

http://www.ekathimerini.com/213263/article/ekathimerini/news/anarchists-pelt-golden-dawn-supporters-with-stones-wooden-beams-near-courtroom


Verze pro tisk 2.11.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy