Anarchistická federace

Proces s chorvatskými soudruhy

Eugen a Zorana byli nepravomocně odsouzeni k podmíněnému trestu

Ve čtvrtek 20. října proběhl soud s Eugenem a Zoranou z chorvatské anarchistické organizace MASA (Rijeka), která je součástí FAO-IFA a Internacionály anarchistických federací. Byli souzeni za odpor při zatýkání a páchání výtržností, k čemuž mělo dojít na tamních protestech proti privatizaci z roku 2013.

Soud je oba uznal vinnými ve všech bodech obžaloby, Eugen byl odsouzen k 10měsíčnímu vězení s dvouletou podmínkou, Zorana k 6měsíčnímu vězení s odkladem na jeden rok. Obhajoba Zorany i Eugena mají v plánu podat odvolání. Pokud by jejich rozsudek nabyl právní moci, mimo jiné by jim to znemožnilo pracovat v jejich oboru (a kdekoliv, kde zaměstnavatel vyžaduje čistý trestní rejstřík) – oba jsou totiž pedagogičtí pracovníci.

Internacionála anarchistických federací chápe tento „soudní proces jako součást probíhající kriminalizace sociálních protestů a snahu zastrašit aktivisty, kteří se nebojí jednat“.

V průběhu procesu s Eugenem a Zoranou běžela solidární kampaň, během níž souzeným kamarádům přišlo z různých koutů světa mnoho podpůrných solidárních vzkazů. Do kampaně se zapojili třeba ostravští anarchisté, kteří v den soudu v ulicích Ostravy vylepili plakáty se solidárními vzkazy v chorvatštině.

Více informací o případu (v angličtině a chorvatštině):

https://masari.noblogs.org

Zdroj:

https://masari.noblogs.org/izvjestaj-s-presude-u-kaznenom-procesu-za-anarhiste-u-rijeci-20-10-2016/

https://www.facebook.com/InternationalOfAnarchistFederations/posts/568671956676467:0


Verze pro tisk 27.10.2016 30.10.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)