Anarchistická federace

Říjen pro RiseUp

Podpořte antiautoritářský digitální projekt spojený s webem riseup.net.

Rádi bychom upozornili na benefiční sbírku, kterou pořádá infoshop Salé. Během měsíce října najdete v Salé kasičku, do které můžete házet své příspěvky na servery riseup.net, jejichž provoz je financován právě takovými dobrovolnými finančními dary.

RiseUp provozuje hlavně mail, který je, stejně jako všechny ostatní služby, zcela bezplatný a přístupný prakticky všem. Velký důraz je přitom kladen na soukromí uživatelů. Kromě mailu poskytuje i další platformy pro kooperaci skupin (we.riseup.net), stejně jako praktické služby, jako je například společný on-line textový editor, který může upravovat více uživatelů v reálném čase (pad.riseup.net) nebo úložiště souborů (share.riseup.net), které je momentálně v beta verzi a lze na něj ukládat soubory o velikosti max. 50 MB na dobu jednoho týdne.

Kolektiv Salé si vytyčil skromný cíl vybrat alespoň sto eur, což by při populárnosti tohoto serveru neměl být velký problém. Proto vyzývá každého, kdo využívá jakékoliv služby serveru riseup.net nebo prostě jen tento projekt považuje za sympatický a smysluplný, aby podle vlastního uvážení přispěl na jeho provoz. Možnost máte buď po dobu celého měsíce října přispěním do kasičky, zasláním peněz poštou na adresu Salé nebo při slavnostní večeři, která proběhne 1. listopadu 2016 taktéž v Salé.

Kolektiv RiseUp vydal nedávno informaci, že mu dochází finanční prostředky. Anarchistická federace se proto rozhodla tento projekt také finančně podpořit. Vítáme iniciativu infoshopu Salé a přidáváme se k jeho výzvě. Přidat se může každý, ať už vlastním příspěvkem či zorganizováním sbírky ve svém městě či regionu nebo nějaké benefiční kulturní akce, večeře apod. Je třeba mít na paměti, že není důležité jen takto podporovat projekty, které se zabývají počítačovou bezpečností, ale sami si osvojit bezpečné způsoby komunikace na internetu.

Kolektivu RiseUp se již podařilo na nějakou dobu zažehnat kritickou finanční situaci. Aby se však něco podobného neopakovalo v budoucnosti, shání hlavně pravidelné dárce, na kterých by financování projektu stálo především.

O projektu RiseUp jsme již několikrát v našich médiích informovali. Nejobsáhleji asi prostřednictvím článku Jana Hanuše v Existenci č. 1/2014, která se věnovala tématu „Budoucnost internetu“. Zde je výňatek z článku:

 

RiseUp – digitální aktivismus

„Můžete se ohledně své citlivé komunikace spoléhat na korporátního poskytovatele e-mailových schránek? Nejenom, že typicky pro různé účely skenuje a zaznamenává obsah vaší komunikace, ale také se podřizuje požadavkům vlády na omezení digitální svobody a nemá přijatelnou politiku v oblasti ochrany soukromí svých uživatelů a uživatelek. A to se ani nezmiňujeme o tom, že jejich komerční zájem je v protikladu k tomu, co děláme my. […] Věříme, že je pro hnutí životně důležité, aby základní komunikační struktura byla pod jeho kontrolou a nikoliv pod kontrolou korporací nebo vlády.“ (kolektiv RiseUp)

Z velké části žijeme v digitálním světě. I když je svět kolem nás stále stejně fyzický, velká část aktivit ovlivňujících naše životy se odehrává on-line. Je tedy jen logické, že se do virtuálního prostoru musela přesunout i část aktivit protestních a alternativních hnutí. Zde ale potřebovala nějakou základnu; bylo by nejen ironické, ale i velmi nebezpečné využívat pro své aktivity na síti platformy a služby velkých nadnárodních firem. A tak podobně jako ve fyzické realitě začaly i na síti vznikat kolektivy specializující se na svobodnou infrastrukturu.

Jedním z nejznámějších takových radikálních technologických kolektivů je RiseUp, proslavený zejména jako poskytovatel bezpečných e-mailových schránek a mailing listů. Svými vlastními slovy se charakterizuje takto: „Naším cílem je pomoci vytvořit svobodnou společnost, svět bez nedostatku a se svobodou vyjadřování, svět bez útlaku a hierarchie, ve kterém je moc spravedlivě sdílená. Naším příspěvkem je poskytování komunikačních nástrojů a virtuálních zdrojů našim spojencům, zapojeným do boje proti kapitalismu a dalším formám útlaku.“

Nicméně, RiseUp má nastaveny určité hranice: „RiseUp.net věří v přímou demokracii, antisexismus, antirasismus, antikapitalismus, sebeurčení, lokální autonomii, ekologii a komunitní ekonomiku. […] RiseUp.net se staví za společné boje a solidaritu s širším spektrem politické levice. Nicméně existují věci, které podpořit nemůžeme. Proto vás žádáme, abyste ,služby‘ riseup.net nevyužívali k následujícímu: podpoře kapitalismu, dominance a hierarchie; myšlence, že třídní útlak je důležitější než útlak rasový nebo genderový; strategii revoluce, založené na revolučním předvoji; populační kontrole.“ Jinými slovy, na levé straně politického spektra RiseUp nepodporuje „tvrdé“ zelené primitivisty obhajující vyhlazení lidstva, tzv. anarchokapitalisty, autoritářskou levici a trockismus. Hovořit o pravém politickém spektru je pak myslím naprosto zbytečné.

Co se týká technické stránky věci, radikální technologické kolektivy staví na principech bezpečnosti, anonymity, ochrany soukromí a volného sdílení. RiseUp k tomu dodává: „Tvrdě pracujeme na tom, aby naše servery byly zabezpečeny proti útoku. Vaše data s nikým nesdílíme. Aktivně se postavíme proti jakémukoliv pokusu o získání dat o našich uživatelích, včetně soudního příkazu.“ V praxi pak radikální technologické kolektivy vcelku samozřejmě používají svobodný software.

RiseUp zdůrazňuje, že internet je sice plný služeb „zdarma“, ale toto „zdarma“ znamená, že povolujete korporacím shromažďovat vaše soukromé údaje, vytvářet mapu vašich vztahů, přání a chování a také že dají vaše údaje represivním složkám, kdykoliv si o ně řeknou. V případě radikálních technologických kolektivů by naopak bylo na místě používat jiné slovo než služby – to proto, že neprovozují žádné komerční aktivity, ale slovy RiseUp „vytváří technologické alternativy budované zdola, které jsou orientované na naplnění potřeby komunikace lidí a organizací pracujících na společenské změně“.

Podobné záležitosti ale samozřejmě stojí nemalé peníze, ať už za hardware nebo konektivitu. Služby radikálních technologických kolektivů přesto nejsou podmíněny zaplacením; prosí každého, kdo jejich „služby“ využívá, o solidární příspěvek. Jestli zaplatí, nebo ne, je nicméně jen na jeho/jejím svědomí a možnostech. RiseUp k prosbě rovnou dodává: „Pokud jste bez peněz, žijete na globálním Jihu nebo někde v zemi s devalvovanou měnou, neplaťte nám.“ Počítá s tím, že ti na globálním Severu přispějí více a tím solidárně podpoří hnutí v chudých zemích (mezi projekty, kterým RiseUp pomáhá s technologickým zázemím, je např. vznikající ekologické hnutí v Íránu). Finanční příspěvky na svou činnost RiseUp chápe jako formu anarchistické vzájemné pomoci.

Autonomní projekty čelí represi i v digitálním světě. Soudní případ „Mount Hope Baptist Church v. Riseup.net,“ velmi dobře ilustruje důležitost autonomních struktur ve světě korporátního internetu: Pravicová homofobní církev pomocí soudní žádosti vyžadovala data o některých uživatelích. Kromě serveru riseup.net šly ve stejném případu některé žádosti i na firmu Google. Zatímco Google data o uživatelích Gmailu vydal (dokonce aniž by je o tom informoval), RiseUp se o ně v souladu se svým prohlášením soudil. A vyhrál.

A nyní stručně představíme některé služby, které RiseUp nabízí:

 

RiseUp mail

Jde o poskytování bezpečných e-mailových účtů. Založení schránky na riseup.net je malinko složitější: Buď kliknete na odkaz „request account“, kde musíte odklikat podmínky (mimo jiné i to, že nebudete schránku využívat v rozporu s politickými principy RiseUp zmíněnými výše) a napsat něco o sobě (v čem jste aktivní a proč potřebujete schránku na riseup.net). Schvalování žádosti je manuální a trvá několik dní. Druhou možností je získat kódy od dvou stávajících uživatelů serveru a schránku založit okamžitě. Ohledně poskytování kódů má server přísná pravidla: při jejich generování je uživatel upozorněn na to, že pokud je poskytne někomu, koho nezná, může být jeho vlastní schránka zrušena.

https://mail.riseup.net/

 

Etherpad

Jde o systém na skupinovou tvorbu dokumentů v reálném čase, vynikající nástroj pro spoluautory či politické skupiny, které jsou prostorově roztroušeny.

https://pad.riseup.net/

 

Crabgrass

Crabgrass je instantní kompletní infrastruktura nezbytná pro fungování malé organizace či kolektivu. Tato služba by vyžadovala samostatný článek, nicméně v kostce: Crabgrass je webová aplikace na principu alternativní sociální sítě, která obsahuje nástroje pro demokratickou skupinovou spolupráci, organizaci a rozhodování: umožňuje sdílet soubory, vytvářet, upravovat, komentovat atd. dokumenty s přehledem jejich úprav a verzí, zakládat privátní wiki a diskusní fóra, mít sdílený kalendář, sledovat plnění úkolů atd. a v neposlední řadě spolupracovat s dalšími skupinami, které systém Crabgrass také používají. Například pro redakci malého časopisu či práci většího anarchistického kolektivu jde dle mého soudu o naprosto perfektní, zabezpečený nástroj, o který se po technické stránce navíc nemusí vůbec starat.

https://we.riseup.net/

 

Osobní VPN

Posílá všechnu vaši internetovou komunikaci šifrovaným spojením přes zabezpečené servery, takže Policie nemůže odposlouchávat vaše připojení a například zjistit, které stránky navštěvujete. Rychlejší alternativa k síti Tor.

https://riseup.net/en/vpn

 


Verze pro tisk 14.10.2016 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)