Anarchistická federace

Mír se nevybuduje hlasováním, ale vzdorem zdola!

Vyjádření kolumbijských anarchistů k výsledkům referenda, které v Kolumbii proběhlo před několika dny.

Kolumbie

Referendum mělo potvrdit mírovou dohodu kolumbijské vlády s povstaleckou guerrilovou organizací FARC, která s kolumbijským státem vedla několik desetiletí trvající válku a měla na svědomí několik desítek tisíc mrtvých a pohřešovaných. Referendum skončilo velice těsným "ne" a proti byla zejména kolumbijská pravice na čele s bývalým prezidentem Álvaro Uribem.

Vyjadřujeme své hluboké, vzpurné a bojovné NE referendu – nejen jeho výsledkům budícím hnus, ale samotnému procesu a strategii. Hodnotíme ho jako mechanismus vymyšlený k ovládnutí přemýšlení a rozhodování nejnižších vrstev společnosti.

Chápeme ho jako nástroj politické platformy pro různé zainteresované politické a hierarchické síly, jak pravicové, tak levicové. Je to nejnovější pokus o zasahování do sociálních procesů a manipulování s nimi ze strany vedení velkých politických struktur, které vždy používají procesy probíhající ve společnosti k získávání politického kapitálu, a potom mizí, aniž by pomohly rozvoji jakéhokoli procesu nebo dohody ve spodních společenských vrstvách.

Manipulace a strategie vládnoucích neodmyslitelně patřící k referendu je zřejmá na příkladu jeho tristních výsledků. V Catatumbu, Chocó, Cauca, Urabá a Střední Magdaleně zvítězilo ANO… Ve všech venkovských oblastech, kde jsou lidé nuceni žít v podmínkách teroru, lidských obětí a tlaku této války, lidé řekli ANO. Ve městech, kde bezmyšlenkovitý vztah a bezpečná vzdálenost od ozbrojeného konfliktu zrodily prázdné střední vrstvy, snadno podléhající manipulaci médií, zvítězilo NE.

Jak je snadné požadovat válku, když se zbaběle schovávají v bezpečí měst! Jak je snadné nažvanit tolik sraček o míru! Když jste připraveni jen hlasovat, ale přímé důsledky téhle války dopadají na jiné – na ty, na které vždy dopadala tahle válka: indiány, lidi s africkým původem, rolníky a děti z chudých čtvrtí.

Rozhodnutí o životě a smrti ve venkovských oblastech nemají být v rukou prázdných a bezstarostně krutých městských středních vrstev. To je obrovská absurdita referenda: vstupovat do hry, při níž je spodním vrstvám odepřeno právo přijímat rozhodnutí o vlastním životě a smrti, a je nahrazeno stranickou, volební a mediální mašinerií.

Souhlasit s jakýmkoli liberálním mechanismem přijímání rozhodnutí znamená hrát mocenskou hru utlačovatelů. Mír se nevybuduje hlasováním. Mír se nedává jako dar shora. Mír se buduje pomalu, v boji a sebeorganizaci zdola, přetvářením této země, uskutečňováním autonomie a moci komunit, jak to dělá Komunita míru ze San José de Apartadó od 90. let, jak to dělá indiánská komunita Nasa, která vyhnala vojenské základny z Berlínské hory v červenci 2012.

Už dost militarismu a vojenské nadvlády na území bojů! Vybudujeme všichni společně mír vzdorem přímo na územích bojů a s komunitami!

Zdroj:
https://rebeldiacontrainfo.wordpress.com/2016/10/03/opinion-la-paz-no-se-construye-con-votos-se-hace-resistiendo-desde-abajo/


Verze pro tisk 4.10.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)