Anarchistická federace

Martin propuštěn z vazby

Shrnutí aktuálních informací ohledně řádění zdivočelého policejního ptáka Fénixe.

ABC

Předně přinášíme dobrou zprávu. V úterý 27. září okolo dvanácté hodiny byl z vazební věznice na pražské Pankráci propuštěn Martin Ignačák, který byl 17 měsíců držen ve vazbě. Je jedním z pětice obviněných v policií zinscenované kauze, jejímž záměrem je kriminalizovat konkrétní anarchisty a anarchistky prostřednictvím paragrafu o přípravě teroristického útoku. Na základě Martinovy stížnosti vydal 21. září ústavní soud nález, v němž de facto označil jeho setrvávání ve vazbě za protiústavní a vyjádřil pochybnosti také k roli policejních agentů provokatérů.

Vrchnímu soudu, který může vydat nové rozhodnutí o vazbě, bylo doporučeno, aby znovu a důkladněji posoudil na první pohled pochybné důvody, kvůli kterým Martin stále seděl za mřížemi, zatímco ostatní z pětice jsou stíháni na svobodě, aniž by někdo z nich měl jakýkoliv úmysl se vyhýbat soudnímu projednání jejich případu.

Boj pokračuje

Stíhaní anarchisté a anarchistky nadále potřebují morální i finanční podporu. Propuštěním Martina z vazby naše projevy solidarity rozhodně nekončí. Připomeňme, že druhé kolo soudního procesu s Martinem a dalšími obžalovanými v rámci operace Fénix se odehraje od 3. do 6. října u Městského soudu v Praze. Měli bychom se ho zúčastnit v co nejhojnějším počtu. Soudní divadlo zvedá oponu v 9.30 v místnosti č. 301.

Před věznicí v Litoměřicích

Večer v sobotu 24. září proběhla další solidární akce s vazebně vězněným anarchistou Lukášem Borlem před vazební věznicí v Litoměřicích. Šlo v pořadí o třetí solidární hlukovou demonstraci, tentokrát se však neobešla bez silné policejní asistence. Policie byla v pohotovosti již od pátku.

Přestože se skupina demonstrantů dostala k věznici bez problémů, jen co začala skandovat „Lukáši jsme s tebou!“, vyrojili se odevšad policisté, nasazeni byli také těžkooděnci a policisté se psy z vězeňské služby. Začala perlustrace a dohadování s policisty, kteří kompletně obklíčili věznici, aby zabránili případným projevům solidarity. Nesouhlas s neadekvátním jednáním policie projevilo i několik místních lidí, kteří se demonstrantů zastali poté, co byli protiprávně vyhazováni z okolí věznice.

Jedna účastnice solidární akce vypověděla o chování jistého fízla v civilu: „Sdělil nám, že máme zákaz pohybovat se ve třech ulicích, které sousedí s věznicí. Když jsem žádala o jméno nebo identifikační číslo, tak mi ho odmítl sdělit.“ Jednoho z demonstrantů zase skupina čtyř těžkooděnců donutila kleknout si na zem, následně mu zabavili vlajku a zahodili ji přes plot protějšího domu. Podle jeho slov mu jeden z policistů vyhrožoval zabitím.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy