Anarchistická federace

Výroba teroristů v Polsku

Připomínáme polskou obdobu kauzy Fénix.

Letos v květnu zatkla policie ve Varšavě tři anarchisty, které obvinila z pokusu o zapálení policejního auta a označila je za teroristy, ohrožující svět bombami. Média se přidala posilováním atmosféry strachu a vytvářením představy silné teroristické hrozby. Všude, včetně veřejné dopravy, bylo možné vidět obrázky zatčených s pouty na rukou i nohou. Za této vlny masové hysterie byl schválen nový protiteroristický zákon.

Zákon omezuje svobodu shromažďování, protože využívá nejasného výkladu označení teroristický čin a hrozba teroristického činu. Díky tomu může vláda vyhlásit výjimečný stav k „zajištění bezpečnosti“. Zákon dále umožňuje neomezený a okamžitý přístup ministerstva vnitra k databázím, a to od těch policejních s otisky prstů přes školní databáze se studijními výsledky až po údaje z lékařských karet. Podle tohoto zákona jsou všichni cizinci podezřelí. Polsko tak ustupuje od presumpce neviny ve vztahu k cizincům: jejich telefon může být odposloucháván bez povolení soudu, policie jim může kdykoli sejmout otisky prstů. V etnicky homogenním Polsku to může vést k rozmachu diskriminace na základě barvy kůže, občanství a etnické příslušnosti, protože pravicové xenofobní nálady stále narůstají. Dalším specifikem zákona je možnost blokování přístupu na internet a jeho cenzura. Může se to dít na pokyn ministerstva vnitra. Až po pěti dnech bude soud rozhodovat, zda byl daný krok ministerstva oprávněný. Kromě toho, že zákon je formulován nejednoznačně a manipulativně, byl přijat bez veřejného posouzení a protlačen parlamentem v rekordní lhůtě – za méně než měsíc.

Zmínění tři anarchisté strávili ve vazbě několik měsíců. Hrozí jim až osm let vězení. Žádný z nich s obviněním nesouhlasí. K žádnému zapálení auta ostatně nedošlo. Přesto byli vyšetřováni jako teroristé a média o případu takto informovala. Dne 14. září rozhodl soud o jejich propuštění na kauci 20 000 zlotých (4600 eur) za každého. Se shromážděním prostředků na kauce i na další výdaje spojené s procesem jim pomáhá Anarchistický černý kříž.

Vlna represí proti anarchistickému hnutí v Evropě i v Polsku v tuto chvíli růste. Už několik měsíců například policie šikanuje jeden z varšavských anarchistických kolektivů, který vede kampaň proti developerské společnosti kvůli zástavbě a je zapojen do sítě za potravinovou nezávislost Reclaim the Fields. V Krakově zase chtěli k případu varšavské trojky přidat člena anarchistické federace za podněcování k teroristickým útokům. Policejním důkazem proti anarchistovi byl jeho text na webu: „Pozor! Máme dvě plastové flašky a jednu papírovou krabici!“ Šlo o ironickou reakci na policejní výmysly o bombě zatčených anarchistů z Varšavy.

Chcete-li podpořit stíhané anarchisty v Polsku, můžete například poslat peníze na účet:

Account Holder: VpKK e.V.
IBAN: DE 4085 0205 0000 0361 5700
BIC: BFSWDE33DRE
Bank für Sozialwirtschaft
Note: Donation ABC Warsaw \ ACK Warszawa

 

Zdroj:

http://poslezavtra.be/Tactics/2016/09/24/podderzhim-varshavskih-treh.html


Verze pro tisk 26.9.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy