Anarchistická federace

Hlukové demonstrace v Litoměřicích

Před vazební věznicí v Litoměřicích začalo být kvůli projevům solidarity poněkud rušno.

ABC

V neděli 4. září zadržela policie aktivistu Asociace Alerta Lukáše Borla. Ten se po dlouhotrvajícím sledování policií nějakou dobu skrýval. Hned v pondělí tedy soud rozhodl o jeho vazbě. Co se týče obvinění, státní zástupkyně Naďa Voláková novinářům potvrdila „zadržení muže, obviněného pro zločiny založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, vydírání a přečinu poškození cizí věci.“ Čeho se má obvinění přesně týkat, zatím není jasné. (Viz zprávu na webu Antifénix – ZDE.)

Lukáš je držený ve vazební věznici v Litoměřicích. K jejím zdem se tedy ve středu 7. září večer vypravila menší skupina anarchistů s černo-rudým praporem, aby ho pozdravila a podpořila. Tato demonstrace byla důkazem, že i malá skupina lidí může udělat pořádný kravál, který lidé držení za mřížemi rozhodně nemohou přeslechnout. Nechyběla ani zábavní pyrotechnika. (Viz video ZDE.)

Severočeská anarchistická federace (SAF) zorganizovala další akci, tentokrát ještě za světla. V pátek 9. září v podvečerních hodinách se sešlo před branami litoměřické vazební věznice asi 20 lidí, aby vězněný Lukáš mohl ve své cele prožít pocit, že v těžké situaci nezůstal sám, že solidarita není pro místní anarchisty a anarchistky cizí slovo. (Stručný report s fotkami ZDE.)


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy