Anarchistická federace

Veganská Půlka

Jak jinak strávit konec léta, než na čerstvém vzduchu se spoustou jídla, pití a trochou aktivismu?

Veganské hody

Poslední srpnovou sobotu hostil Centrální park Pankrác před Cafe na půl cesty Veganské hody, které kromě spousty výborného jídla lákaly i na přednášky, hudbu a stánky aktivistických skupin. Protože musíme být u všeho, dopoledne jsme rozbili na trávě u „Půlky“ ležení i my z Anarchistické federace společně s kamarádkami z kolektivu Cocina Perdida.

Coby výjimečně alespoň trochu apolitičtí jsme si protentokrát odpustili distro a pouze jsme stánek ozdobili černorudou a černozelenou vlajkou a plakátem s krátkým textem o freeganství. Hlavní náplní našeho dne bylo totiž jídlo - samozřejmě veganské (a částečně dokonce freeganské). Před dovednostmi Cociny Perdidy a jejími quiche a wrapy jsme sice mohli pouze smeknout pomyslný klobouk, ale ani náš vegeguláš à la Food not Bombs, avokádové guacamole, mírně improvizovaná haruľa (pečený bramborák) a šejky různých chutí nebyly rozhodně k zahození.

I přes pekelné vedro od jedné hodiny začal na prostranství ohraničeném asi patnácti stánky čilý ruch. Lidé ochutnávali nejrůznější jídla, zajímali se o témata neziskovky Obraz či organizace Sea Sheperd, mohli si zacvičit po boku instruktorů a instruktorek z Vegan Sport Clubu, navštívit Živou knihovnu nebo si pořídit třeba nekožené těžké boty. Živým tématem byl např. zákaz kožešinových farem v Česku. Na odpoledne bylo připravené i loutkové divadlo. O atmosféru se následně starali hudebníci z Fat & Dread Stereo a následně L&M dj’s, načež večer uzavřely koncerty kapel Sport a Better Leave Town.

Celkově byly Veganské hody ideálním způsobem, jak strávit jeden z posledních letních dnů. Lehce aktivisticky, eticky a s příjemně plným žaludkem.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy