Anarchistická federace

Poprava Sacca a Vanzettiho

Nicola Sacco a Bartolomeo Vanzetti, anarchisté italského původu, byli falešně obviněni z loupežné vraždy a 23. srpna 1927 popraveni – za své přesvědčení. Od této justiční vraždy uplynulo 89 let.

Sacco and Vanzetti byli oddaní anarchisté, aktivní v mnoha dělnických bojích. V roce 1916 byl Sacco uvězněn za účast na demonstraci vyjadřující solidaritu se stávkujícími dělníky v Minnesotě. Ve stejném roce se zúčastnil stávky v továrně v Plymouthu ve státě Massachusetts. Zde se setkal s Bartolomeem Vanzettim, který byl jedním z hlavních organizátorů stávky. Jako většina anarchistů oba aktivně protestovali proti první světové válce.

Obrovská chudoba v poválečných letech způsobila, že mnoho pracujících bylo se současným stavem nespokojených. Mocní se děsili, že by pracující mohli následovat příklad ruské revoluce, a dělali všechno, co bylo v jejich silách, aby vylíčili komunismus a anarchismus jako „neamerický“ a vystrašili pracující před „rudou“ propagandou.

V dubnu roku 1920 byl zatčen a osm měsíců zadržován anarchista Andrea Salsedo. Ráno třetího května „vypadl“ z okna ve čtrnáctém patře budovy ministerstva spravedlnosti v New Yorku. Sacco a Vanzetti spolu s dalšími soudruhy okamžitě svolali veřejné protestní shromáždění v Bostonu. Během budování podpory tohoto shromáždění byli zatčeni pro podezření z „nebezpečné radikální činnosti“. Brzy byli obviněni z loupežného přepadení, které se událo před rokem v dubnu a při kterém byli zabiti dva členové ostrahy.

Případ se dostal před soud v červnu 1921 a trval sedm týdnů. Důkazy státu proti dvěma anarchistům takřka neexistovaly.

Dvanáct Vanzettiho zákazníků (pracoval jako prodavač ryb) dosvědčilo, že jim v době zločinu doručoval ryby. Úředník italského konzulátu v Bostonu svědčil, že Sacco ho v inkriminované době navštívil kvůli cestovnímu pasu. Navíc se k činu přiznal někdo jiný a řekl, že Sacco ani Vanzetti s ním nemají nic společného.

Webster Thayer, soudce tohoto případu, řekl o Vanzettim: „Ačkoli tento muž možná nespáchal onen čin, je morálně vinen, neboť je nepřítelem našich existujících institucí.“ Hlavní porotce soudu, policista v důchodu, odpověděl svému příteli, který se odvážil vyjádřit názor, že Sacco a Vanzetti jsou možná nevinní: „K čertu s nima. Viset by měli tak jako tak.“

Když byl nad dvěma muži vynesen rozsudek smrti, soudce se pochlubil příteli: „Viděls, co jsem těm anarchistickejm parchantům udělal?“

Není pochyb o tom, že Sacco a Vanzetti byli před soudem za svá politická přesvědčení a že vynesený rozsudek byl třídní – stát poslal pracující třídě Spojených států amerických jasnou zprávu: Vyhni se anarchistickým myšlenkám, nebo budeš čelit následkům.

Sacco a Vanzetti strávili dalších šest let ve vězení, během kterých bylo zamítání odvolání za odvoláním. Dvacátý třetí srpnový den roku 1927 byli popraveni.

Zprávy o popravě přivedly do ulic stovky tisíc protestujících po celém světě. Ambasáda Spojených států v Paříži byla obklopená tanky na ochranu před rozhněvaným davem protestujících, rioty v Londýně měly za následek čtyřicet zraněných, konzulát Spojených států v Ženevě byl obklíčen pětitisícovým davem, obrovský zástup s černými páskami na rukou pochodoval Bostonem a New Yorkem.

Krátce před popravou Vanzetti řekl: „Poslední chvíle patří nám – toto utrpení je naším vítězstvím!“ Vzdáváme úctu těmto mužům vzpomínkou na okamžik jejich smrti a pokračováním v boji za jejich vizi nové, spravedlivé společnosti.

Na památku jejich popravy a pro obnovu oddanosti ideálům, za které bojovali, anarchisté a odboroví aktivisté v New Yorku a po celém světě pořádají 23. srpna každoroční vzpomínkové akce. Před několika lety byl poprvé uspořádán také Mezinárodní týden solidarity s anarchistickými vězni, který symbolicky začíná právě 23. srpna.

 

Zdroj: http://libcom.org/history/1916-1927-the-execution-of-sacco-and-vanzetti


Verze pro tisk 25.8.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy