Anarchistická federace

Srbsko: soudní represe proti anarchistům

Nejen u nás se státní žalobci snaží vyrábět z anarchistů mezinárodní teroristy…

Případ proti skupině anarchistů, kteří byli obviněni z útoku na řecké velvyslanectví v Bělehradě, se táhne už sedm let. V pondělí 25. července 2016 se otevřela nová kapitola tohoto groteskního procesu: soudce Goran Ramić vynesl nový rozsudek, podle nějž jsou čtyři lidé vinni a jeden byl viny zproštěn. Ratibor Trivunać byl odsouzen na osm měsíců podmíněně se zkušební lhůtou na tři roky, Ivan Vulović, Sanja Dojkić a Ivan Savić na šest měsíců s odkladem na dva roky. Tadej byl zproštěn viny.

Všichni odsouzení se odvolají a hodlají zpochybňovat tuto frašku, dokud nebude celá „bělehradská šestka“ zbavena obvinění.

Případ začal 3. září 2009, kdy bylo šest lidí zatčeno kvůli podezření z toho, že 25. srpna 2009 nakreslili A v kroužku a hodili dva molotovy na řecké velvyslanectví. Ve vazbě byli drženi šest měsíců. Tehdejší prokurátor Slobodan Radovanović se osobně zasazoval o to, aby byli zatčení obviněni z „mezinárodního terorismu“. Snažil se obvinit celou místní anarchosyndikalistickou organizaci jako teroristickou.

Díky mezinárodní kampani a hnutí solidarity a také mediální odezvě, již kampaň vyvolala, snahy obvinit anarchosyndikalistickou organizaci jako celek neuspěly. Soud v únoru 2010 rozhodl, aby byli anarchisté propuštěni, a 16. června 2010 soudce Vrchního soudu Dragoljub Gerasimović  rozhodl o zrušení obvinění. To však nebyl konec případu, ale jen začátek politického procesu, který pokračuje už osmý rok.

V dubnu 2011 zorganizovala Anarchosyndikalistická iniciativa (ASI) v Srbsku kampaň proti NATO a 13. až 15. června chtěla provést protestní akce. První pokojná akce před kongresovým centrem v Bělehradě byla obklíčena policií, která napadla osm lidí včetně tří členů ASI. Protesty byly zakázány a policie začala členy ASI šikanovat.

Odvolací soud pak překvapivě vrátil případ „bělehradské šestky“ soudu nižší instance a v roce 2015 pokračovalo soudní řízení se zjevnými politickými motivy.

Anarchosyndikalisté ze Srbska se však nevzdávají a nehodlají skončit se sociálním bojem.

 

Zdroj: http://www.iwa-ait.org/content/legal-repression-continues-serbia


Verze pro tisk 17.8.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy